Index Vakbarát Hírportál

Négy halálos áldozata van az áradásoknak Dél-Franciaországban

2019. november 25., hétfő 10:56

Legalább négy halálos áldozata volt eddig a heves esőzések miatt kialakult délkelet-franciaországi áradásoknak, írja az AFP-re hivatkozva a The Local. A viharos eső péntek óta elárasztotta Alpes-Maritimes és Var megyék egyes területeit. A két délkeleti megyében körülbelül 4500 háztartás maradt áram nélkül, Varban pedig

két-három hónapnyi csapadékmennyiség esett le az elmúlt 24-48 órában.

Az első holttestet szombaton találták meg a francia partok közelében, Var déli részén. Másnap egy autóban egy hetven év körüli pár holttestére bukkantak a francia polgári védelem erői, egy ötvenes férfire pedig szintén holtan találtak rá a kocsijában.

Több városban is folyókká alakultak az útvonalak, sőt: Roquebrune-sur-Argenst csak hajóval vagy helikopterrel lehet megközelíteni, írják a helyi hatóságok. Jean-Luc Videlaine vezető tisztviselő szerint „történelmi” mértékű a mostani esőzés, és egyelőre még nem tudni, mikorra mehet le az ár, nyilatkozta az AFP-nek.

Jean-Pierre Hamenau meteorológus szerint viszont nem kapcsolódnak a mostani áradások a klímaváltozáshoz: „Ez egy évente háromszor-hatszor előforduló jelenség, leggyakrabban szeptemberben jönnek ilyen viharok” – mondta Hamenau, aki szerint „volt már ilyen a globális felmelegedés előtt, és nem lett gyakoribb azóta sem”.

Az utóbbi hetekben nem csak Franciaországot, de a szomszédos Olaszországot is heves esőzések árasztották el: Velencét évtizedek óta nem látott magasságban öntötte el a víz. Az áradás november közepén érte el a csúcspontját, az akkor készült helyszíni riportunkat itt nézheti meg:

Rovatok