Index Vakbarát Hírportál

December 17-én ül össze újra a brit parlament

2019. november 25., hétfő 14:45

December 17-én ül majd össze az előrehozott választások után az új brit parlament, írja az MTI a londoni miniszterelnöki hivatal hétfői közlésére hivatkozva. Az előrehozott választást december 12-én tartják majd az Egyesült Királyságban. 

Az alakuló ülés fő napirendi pontja az új képviselők eskütétele, és az alsóházi elnök megválasztása lesz – utóbbi csak formalitásként, hiszen a nemrég feloszlatott előző testület már megválasztotta a munkáspárti Sir Lindsay Hoyle-t a kamara új elnökévé. Egyedül akkor lenne kérdéses az elnöki poszt, ha Sir Lindsay nem jutna be képviselőként a parlamentbe. 

A miniszterelnöki hivatal szerint ha a választás után Boris Johnson miniszterelnök alakíthat ismét kormányt, az új kabinet programját december 19-én fogja ismertetni II. Erzsébet királynő. Johnson még karácsony előtt prezentálni szeretné miniszterelnökként az új parlamentnek a Brüsszellel kialkudott brexit-megállapodást – erre pedig minden esélye megvan, a közvélemény-kutatások ugyanis a konzervatívok stabil előnyét mutatják a Munkáspárttal szemben, írja a Reuters.

A pártviszonyok viszont a brexit miatt erősen felbolydultak az utóbbi hónapokban, így biztosat nem lehet mondani a választás várható kimeneteléről: bekavarhat Nigel Farage Brexit Pártja, vagy akár a maradáspárti jelöltek koordinált indulása is. A Kibeszélő podcast-sorozatunk október végi epizódjában is szó volt az előrehozott választás várható következményeiről, ezt itt tudja meghallgatni

Rovatok