Index Vakbarát Hírportál

Néhány éve még Szijjártóval barátkozott, ma már nem hiányzik neki a Fidesz

2019. november 25., hétfő 08:42

A Fidesz néppárti jövője csak a saját kezében van. El kell dönteniük, akarnak-e maradni egy ilyen kereszténydemokrata közösségben, Tusk vezetésével, vagy sem

– mondta a Válasz Online-nak adott interjújában Grzegorz Schetyna volt lengyel kül-és belügyminiszter, az Európai Néppártot (EPP) erősítő Polgári Platform (PO) elnöke. Schetyna és a PO sokáig nagyon jó viszonyt ápolt a Fidesszel, de ma már ez nem mondható el.

Schetyna elmondta, hogy hiányolja a korábbi évek Fideszét: „2015 is hiányzik, amikor külügyminiszterként együtt ültem Szijjártó Péterrel az EU Külügyi Tanácsában. Ám az utóbbi négy évüket elnézve, nehéz lenne azt állítani, hogy ma hiányzik a Fidesz.”

Azt is nehezen viseli, hogy a Fidesz együttműködik a szerinte antidemokratikus PiS-szel. „Ez számomra elfogadhatatlan. Normális viszonyunk volt a Fidesszel: Szijjártó Pétert például egyszer megkérdezték, hozzánk vagy a PiS-hez áll-e közelebb, ő pedig – a szoros kapcsolatunk miatt – a PO-t mondta. Attól tartok, ma már mást válaszolna.”

Arról is beszélt, hogy a PO védte a Fideszt a Néppárton belül. „A nyugat-európaiak gyakran megkérdezték tőlünk, mihez kéne kezdeni a Fidesszel, mi pedig megpróbáltuk nekik elmagyarázni, hogy afféle különleges hazafiak a Néppártban. Nem volt könnyű, de megbíztunk a Fideszben. Meglátjuk, innen merre vezet az útjuk.”

Szerinte a Fidesz néppárti jövője csak a saját kezében van. „El kell dönteniük, akarnak-e maradni egy ilyen kereszténydemokrata közösségben, Tusk vezetésével, vagy sem. Tuskkal egyszerűbb lesz rendezni az együttműködés formáit, hiszen Donald és Viktor kapcsolata hosszú múltra tekint vissza, és erre építhetnek is.”

Rovatok