Index Vakbarát Hírportál

Egy 18 éves fiú halála olajat öntött a tűzre Kolumbiában

2019. november 26., kedd 14:19

Kolumbiában meghalt egy 18 éves fiú, akit egy rendőrségi lövedék sebesített meg a hétvégén, írja a BBC. Dilan Cruz halála hatalmas felháborodást váltott ki a dél-amerikai ország fővárosában, Bogotában, és emiatt új lendületet kaptak a csütörtök óta tartó országos tüntetések. A rendőrséget azzal vádolják, hogy túl erőszakosan léptek fel a demonstrálók ellen.

A szombati esetről felvétel készült. Ezen az látható, hogy a diákokkal párhuzamosan haladó rohamrendőrök könnygázgránátokat lőnek ki, majd néhány másodperccel később a fiú összecsuklik, körülötte pedig többen azt kiabálják, hogy „eltalálták" és „le az erőszakkal”!

Egyelőre egymásnak ellentmondó információk vannak arról, hogy mi találta el Cruzt. Egy barátja szemtanúkra hivatkozva gumilövedékről beszélt. Mindenesetre kórházi források szerint „egy kemény tárgy okozta akut agysérülés” volt a halál oka.

A Twitteren 350 ezren osztották meg a hírt 24 óra alatt.

Kolumbia elnöke is részvétét fejezte ki a tragédia miatt. Iván Duque vasárnap egyeztetett az újonnan megválasztott kormányzókkal és polgármesterekkel azért, hogy megfékezzék a tiltakozásokat. Az államfő szerint egy „nemzeti konzultációnak” magában kellene foglalnia az összes társadalmi réteget, a tüntetések szervezői azonban bírálták őt amiatt, hogy először tisztségviselőkkel folytatott párbeszédet a tiltakozók helyett, írta az MTI hétfőn.

Rovatok