Index Vakbarát Hírportál

Románia az Európai Uniótól kér segítséget a túl sok medve miatt

2019. november 26., kedd 20:34 | aznap frissítve

Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megye vezetői jelentették be közös keddi sajtótájékoztatójukon, hogy petíciót intéznek az Európai Parlamenthez – írja az MTI.

A Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatón Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy az adatok egyértelműen a medvék túlszaporodását jelzik. Tudomása szerint hét ember halt meg idén medvetámadás következtében Romániában, mindennaposak az országúti, vasúti medvegázolások és a gazdák által tett kárbejelentések. Utóbbiak idei száma a négy megyében elérte az ezret.

A támadásokról az Indexen is több ízben beszámoltunk. November elején egy juhpásztort találtak holtan Maros megyében medvetámadásra utaló jelekkel, októberben pedig két támadás is történt Bákó és Beszterce megyékben, az egyik ugyancsak halálos kimenetellel. Ugyanebben a hónapban egy Maros megyei horgásszal is medve végzett. És az ehhez hasonló eseteket még hosszan sorolhatnánk.

Borboly szerint a romániai környezetvédelmi minisztériumnak jót tenne, ha Brüsszelből is intenék a beavatkozásra, hiszen Románia az EU-csatlakozáskor vállalta a medveállománya megőrzését. Arról is beszélt, hogy a

jelenlegi rendszer, amelyben a minisztérium adhat engedélyt a veszélyes egyedek kilövésére vagy áthelyezésére, a nagy bürokrácia miatt nem működőképes.

Úgy vélte, a rendszer akkor válna operatívvá, ha a helyi hatóságok kapnának jogosultságot a fellépésre.

A Kovászna megyei önkormányzat elnöke, Tamás Sándor kétségbe vonta, hogy megbízhatóak a medveállományra vonatkozó adatok. Szerinte ha Romániában 10 ezer medve él, akkor az állomány 80 százaléka a sajtótájékoztatón képviselt négy megyében él. Szerinte ismét engedélyezni kell az állományszabályozás érdekében történő vadászatot, és a medvék okozta anyagi károk megtérítéséről is gondoskodni kell.

Brassó városban és a megyében a kétezres évek eleje óta okoznak gondokat a medvék – ismertette tapasztalatait  Alexandru Adrian Gabor, a Brassó megyei önkormányzat alelnöke. Említést tett arról is, hogy bár többször is kértek segítséget a központi hatóságoktól, Bukarest ezzel mindig adós maradt.

Szováta fürdővárosban már nem mernek este kimenni az utcákra az emberek, mert nagy az esélye annak, hogy medvével találkoznak

– mondta Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke, aki szerint a kialakult helyzet tarthatatlan és sürgős intézkedésekre van szükség.

A populáció szabályozását célzó medvevadászatot még 2016-ban tiltotta be a Ciolos-kormány, azóta növekedik folyamatosan az állomány. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt.

Egy 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 között van a vadon élő medvék száma. Egy tavaly kiadott, a medvepopuláció megőrzésére vonatkozó akcióterv szerint ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból Románia területén az optimális egyedszám 4000 lenne.

Rovatok