Index Vakbarát Hírportál

Algásodik a Szent Anna-tó, bajban vannak a fenyvesek, sivatagosodik Temesvár

2019. november 27., szerda 15:49

A 20. születésnapját ünneplő Transindex által szervezett kerekasztal-beszélgetésről számolt be a Maszol.ro, ahol a klímaváltozás Erdélyt érintő kérdéseiről beszélgettek. 

Elhangzott, hogy a klímaváltozás globális kérdés, Erdélyt is érinti: a hideg, ködös Csíki-medencében egyre kevesebb a csapadék, nincs légmozgás, ezért a megbetegedések is gyakoribbak. A Szent Anna-tó algásodik, fokozatosan szaporodnak el körülötte a kártékony szúnyogok. A fenyvesek nem bírják a savas esőt, Temesvár környéke pedig nagy valószínűséggel elsivatagosodik – derült ki a kerekasztalon. 

A beszélgetést moderáló Bognár Zoltán szerint a klímaváltozás voltaképpen azt jelenti, hogy elismerjük a probléma meglétét, és „aki erre nyitott, az zöldnek nevezhető”, mert nem ignorálja a környezeti kérdéseket. A beszélgetésre Bartók Blanka éghajlatkutatót, Hartel Tibor ökológus kutatót, Korodi Attila volt környezetvédelmi minisztert, képviselőt és Márk-Nagy János ökológust hívták meg.

A szakemberek szerint nem modern jelenség, hogy az emberi közösségek nem racionálisan gazdálkodnak az erőforrásaikkal, és helytelenül viszonyulnak a környezetükhöz, már számos civilizáció kipusztította magát.

Az egyik kulcskérdést a szén-dioxid légköri jelenléte jelenti, ami a földtörténet során jelentősen ingadozott, az általa produkált üvegházhatás következtében az atmoszféránk aktuális állapota a 10 ezer évvel ezelőtti éghajlathoz hasonlítható. 

Az eseményen elhangzott, hogy hatásos megoldás lenne a civil szervezeteket és az oktatást arra sarkallni, hogy trendivé tegyék a fenntartható életmódot.

Hartel Tibor ökológus kutató szerint Romániában is észlelhetőek olyan fénypontok, amik előremozdítják a társadalmat: Kolozsváron több civil rendezgeti a tömbházak előtt a saját kis kertjét saját pénzből. Hasonlóképpen járnak el azok az iskolások, akik örökbe fogadnak egy fát, vagy a Someș Delivery, aki attraktívvá tette a Szamos partját azáltal, hogy ülőhelyeket alakított ki - írja a Maszol.

Az MTI pedig arról a román fejleményről számolt be, hogy fegyvert kapnak a román erdészek, hogy meg tudják védeni magukat az egyre agresszívabb fatolvajok ellen. 

Rovatok