Index Vakbarát Hírportál

Essexi halálkamion: 16 holttestet már hazaszállítottak

2019. november 27., szerda 07:34

Még október végén találtak rá a hatóságok egy bolgár rendszámú kamionra Essexben, aminek a hűtőterében 39 vietnámi ember holttestére bukkantak. A VNExpress vietnámi lap szerint 16 áldozat holtteste megérkezett szerdán reggel Vietnámba, repülővel szállították őket a fővárosba, Hanoiba. Úgy tudják, a tragikus körülmények között elhunyt áldozatok testét ezután mentőautókkal viszik tovább az otthonukhoz, írja az Associated Press.

A holttestek hazaszállítása azért tartott ilyen sokáig, mert zavar támadt akörül, hogy a brit vagy a vietnami kormánynak, vagy pedig hozzátartozóknak kell kifizetniük a holttestek, illetve hamvak hazaszállítási költségeit. Bui Huy Cuong, Ha Tinh vietnámi tartomány egyik körzeti elöljárója november közepén azt mondta: a gyászoló családoknak kell fedezniük a hazaszállítás költségeit. Bui Huy Cuong leszögezte: a költség a hozzátartozókra hárul, a vietnámi hatóságok csupán a reptértől a lakóhelyig tartó út költségeihez nyújthatnak támogatást.

A kamion Belgiumból érkezett a kompterminálba

A 39 holttestet október 22-én hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében. A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből. A kamionszerelvény Scania típusú, Bulgáriában bejegyzett nyerges vontatója Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit Purfleet kikötőjében.

Az ügyben több embert vettek őrizetbe Vietnámban, Írországban és Angliában. Az Angliában őrizetbe vett embereket embercsempészetre szőtt összeesküvéssel és emberöléssel gyanúsítják. A kamion sofőrje, a 25 éves, északír Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén vádat emeltek. Robinsonbűnösnek vallotta magát.

Rovatok