Index Vakbarát Hírportál

Terrorszervezetek lehetnek a mexikó kartellekből

2019. november 27., szerda 16:04

Az amerikai kormány azt tervezi, hogy a mexikói drogkartelleket terrorszervezetekké minősíti át

- jelentette ki Donald Trump kedden egy rádióinterjúban. Az amerikai elnök az MTI tudósítása szerint elmondta: az elmúlt három hónapban ennek a döntésnek az előkészítésén dolgozott, mivel „a feladat nem könnyű, aprólékos munkát igényel“. Trump arra a kérdésre, hogy az erre vonatkozó végső döntést mikor hozzák meg, csupán annyit közölt, hogy „a közeljövőben“.

Kitért a válasz elől arra a kérdésre is, hogy a drogkartellek vezetői ellen is indítanak-e a terroristák elleni harcokban előszeretettel alkalmazott – ámde sem a terrorista-, sem a szervezett bűnözői hálózatok ellen nem túl hatásos - dróntámadásokat.

Nem mondom meg, hogy mit fogok tenni.

Republikánus törvényhozók régóta szorgalmazzák ezt a lépést. Chip Roy texasi képviselő és Mark Green, Tennessee képviselője márciusban fel is vetette a javaslatot, hogy terroristáknak "kijáró" szankciókkal sújtsák a kábítószer-kereskedő csoportokat, de a kezdeményezés akkor megrekekt. Azóta ismét felerősödtek a terroristává nyilvánítást követelő hangok, és immár demokrata párti politikusok körében is.

Az Egyesült Államok törvényei szerint terrorszervezetnek minősülnek az olyan csoportok, amelyek terrorakciókat hajtanak végre, vagy megvannak az eszközeik terrorakciók végrehajtására, valamint veszélyeztetik amerikai állampolgárok életét vagy az amerikai nemzet biztonságát. Ha egy személyt, vagy egy csoportot terroristának nyilvánítanak, akkor ezek az emberek nem léphetnek be az Egyesült Államokba és amerikai állampolgároknak tilos tudatosan támogatást nyújtaniuk nekik. Az amerikai kormány ráadásul tágabb jogkörökkel bír a terroristák elleni fellépésben, mint az „egyszerű“ bűnözök elleni akciók során.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter helyi idő szerint kedden épp ezért kijelentette:

Mexikó soha nem fogja elfogadni a szuverenitásának megsértését jelentő lépéseket.

A mexikói külügyi tárca ezt megelőzően egy közleményben arról tájékoztatott, hogy "a lehető leghamarabb" magas szintű találkozót szeretne az Egyesült Államokkal, hogy ismertesse álláspontját Trump kijelentését követően. A mexikói külügyminiszter kapcsolatba fog lépni amerikai hivatali kollégájával, Mike Pompeóval, hogy megvitassa vele ezt a nagyon fontos kérdést - pontosított a tárca, mely diplomatikusan leszögezte:

A mexikói kormány folytatja diplomáciai munkáját egy olyan megegyezés érdekében, amely az együttműködés és a hírszerzés révén biztosítja mindkét ország biztonságát.

Rovatok