Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea kilőtt két rakétát a Japán-tenger felé

2019. november 28., csütörtök 11:43 | aznap frissítve

A dél-koreai hadsereg közölte, hogy Észak-Korea csütörtökön két azonosítatlan rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé – írja az MTI. 

A dél-koreai vezérkar azt egyelőre nem pontosította, hogy a rakéták hol csapódtak be, azt azonban elmondták, hogy Dél-Hamgjong tartományból lőtték ki őket a Koreai-félszigettől keletre lévő Japán-tenger felé.

Abe Sindzó japán miniszterelnök közölte, hogy védelmi minisztériumának megítélése szerint a kilövés veszélyt jelent Japánra, illetve a nemzetközi közösségre. Figyelik a helyzet alakulását, és folyamatosan kapcsolatban állnak szövetséges partnereikkel - tette hozzá.

A Deutsce Welle arról írt, hogy a japán védelmi minisztérium szerint ballisztikus rakétákról van szó, és azok nem hatoltak be a Japán légterébe. 

Phenjan egyébként majdnem minden kapcsolatát felfüggesztette Szöullal, miután az Észak-Korea és Egyesült Államok közötti nukleáris tárgyalások holtpontra jutottak. Észak-Korea ugyanakkor azt követeli a déli szomszédjától, hogy szembemenve a nemzetközi szankciókkal, indítsák újra a korábban felfüggesztett közös gazdasági projekteket. 

Azonban a feszültség a két ország között továbbra is fennáll. Észak-Korea három nappal ezelőtt tüzérségi gyakorlatot tartott egy vitatott hovatartozású szigeten, ami a Dél-Koreával közös tengeri határ mentén fekszik. A szöuli vezetés emiatt heves tiltakozását fejezte ki. 

Rovatok