Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun szuper nagy rakéta-sorozatlövőt tesztelt

2019. november 29., péntek 05:42

Észak-Korea "szuper nagy" rakéta-sorozatlövő rendszert tesztelt, írja az MTI a KCNA állami hírügynökség alapján. 

A sorozatos tesztindítás a rendszer hadrafoghatóságát, katonai-technikai felsőbbrendűségét és megbízhatóságát tesztelte, Kim Dzsongun nagy megelégedésére, hiszen ahogy az lenni szokott, az észak-koreai vezető maga is figyelemmel kísérte a próbát. 

Észak-Korea két rövid hatótávolságú rakétát indított csütörtökön a Japán-tenger felé, közölte a dél-koreai hadsereg. Szerintük feltehetőleg az észak-koreaiak arzenáljának új rakéta-sorozatlövő rendszerét tesztelték, miután korábban három próbaindítást már tettek.

A Reuters hírügynökség egyben megjegyezte, hogy a rakétateszt egyfajta emlékeztető lehet az Egyesült Államoknak az amerikai hálaadási ünnep alkalmából, hogy közeledik az év végi határidő, amelyet Phenjan megszabott Washingtonnak a nukleáris tárgyalások felgyorsítása érdekében. Észak-Korea több rugalmasságot vár az Egyesült Államoktól, hogy közeledhessenek egymáshoz az álláspontok, miután holtpontra jutottak a tárgyalások.

Észak-Korea az utóbbi hónapokban több rakétatesztet és más, a katonai erejét fitogtató akciót hajtott végre. Október elején amerikai és észak-koreai képviselők találkoztak munkamegbeszélésre a svéd fővárosban, de a tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló szerint az egyeztetés az Egyesült Államok korábbi hozzáállása miatt fuccsolt be.

Észak-Korea aztán közölte: Washington azt javasolta, hogy decemberben folytassák a megrekedt tárgyalásokat a phenjani atomprogramról, de Kim Mjong Gil nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy elfogadják-e ezt a javaslatot. Azt közölte, hogy országának nem áll érdekében olyan tárgyalásokat folytatni, amelyeknek csak az a céljuk, hogy időt nyerjenek velük, ahelyett, hogy a lehetséges megoldásokról beszélnének.

Donald Trump és Kim Dzsongun    első csúcstalálkozója tavaly júniusban , Szingapúrban volt, azóta ugyan némileg romlott a két vezető viszonya. A második találkozó idén februárban volt. Utóbbi megállapodás nélkül, idő előtt ért véget.

Rovatok