Index Vakbarát Hírportál

Visszakerül Jézus jászolának darabkája Betlehembe

2019. november 30., szombat 16:54

Ferenc pápa Betlehemnek adta a hüvelyknyi fadarabot, ami az egyház szerint Jézus jászolából származik – írja a BBC.Betlehem felé Jeruzsálemben is kiállították, de az adventi ünnepségekre már a betlehemi Szent Katalin templomba kerül, ami amellett a templom mellett áll, ami elvileg Jézus születési helyén épült.

A kis fadarabot Jeruzsálem pátriárkája, Szent Szophróniosz adományozta I. Theodórosz pápának a 7. században, és mostanáig a Santa Maria Maggiore Bazilikában volt elhelyezve. Az ereklyét Ferenc pápa ajándékként küldte Betlehembe, miután a palesztin elnök egy vatikáni látogatása során erre kérte.

Ez nem az első eset, hogy Ferenc pápa hazaküldött egy ereklyét. Nemrég Szent Péter csontdarabkáját adta ajándékba a keleti ortodox egyháznak, hogy szorosabbra fűzze a két egyház viszonyát.

Vatikán évszázadokon keresztül gyűjtötte az ereklyéket a közel-keletről, hogy Jeruzsálem alternatívájaként szolgálhasson. Szakértők szerint mára elég biztos a vallási világban betöltött pozíciója ahhoz, hogy visszaadhassanak néhány ereklyét.

Rovatok