Index Vakbarát Hírportál

Megszerette néhány fogvatartóját az Afganisztánban három évig raboskodó ausztrál professzor

2019. december 1., vasárnap 09:52

Először szólalt meg egy sajtótájékoztatón Timothy Weeks ausztrál professzor, akit három évig tartottak fogságban a tálibok, írja a BBC. Weekset három évvel ezelőtt a kabuli Amerikai Egyetem környékéről rabolták el tálibok.

Weeks azt mondta, hogy tudomása szerint a három év alatt legalább hatszor próbálták őt és fogvatartott társát, az amerikai Kevin Kinget kiszabadítani az amerikai különleges erők, de mindannyiszor sikertelenül. Pedig volt, hogy amikor az amerikaiak rájuk törték az ajtót, őket éppen a ház alatti alagúton keresztül hurcolták el a tálibok, akik azt mondták nekik, hogy az Iszlám Állam harcosai törtek rájuk.

Végül aztán ő és King is kiszabadult egy csere miatt: az afgánok novemberben három tálib parancsnokot engedtek szabadon cserébe. 

Weeks azt is mondta, hogy elfogadta: az őrei parancsot teljesítenek és "nincs más választásuk". Néhányukat meg is szerette - mondta.

A kiszabadításáról elmondta, hogy az amerikai különleges erők katonái helikopterrel érkeztek. Egyikük odament hozzá, nyújtotta neki a kezét és megkérdezte: "Jól van?" Majd elvezette a helikopterhez és elmentek. 

Rovatok