Index Vakbarát Hírportál

Spanyolországba szállították a lengyel–fehérorosz határon rekedt tigriseket

2019. december 2., hétfő 17:05 | aznap frissítve

Egy spanyolországi állatmenhelyre szállítottak ötöt azok közül a tigrisek közül, amelyekre szörnyű állapotban találtak rá október végén a lengyel–fehérorosz határon, és amelyek egy lengyelországi állatkertben töltötték az elmúlt heteket, hogy felerősödjenek, írja az MTI.

„A tigrisek útra keltek. Nagyon boldogok vagyunk, hogy mindössze 24-30 óra alatt megérkeznek az új otthonukba” – mondta Malgorzata Chodyla, a nyugat-lengyelországi Poznan állatkertjének szóvivője. Az állatok a Primadomus Vadrezervátumba kerülnek, a délkelet-spanyolországi Villenában.

Chodyla szerint a szombati indulás előtt volt egy kis ijedség, mivel két tigrist nem sikerült rendesen elbódítani.

„Amikor az egész csapat bemegy a kifutóba, hogy kicipelje a tigrist, az pedig hirtelen felemeli a fejét, na az egy feszült pillanat. De minden rendben ment”

– mondta Chodyla, hozzátéve, hogy a tigriseket szállító jármű fűtött és az állatoknak elegendő helyük van benne, hogy átmozgassák magukat út közben.

A lengyel határőrség október végén talált tíz lesoványodott és kiszáradt tigrist egy teherautó hátuljában. A jármű Olaszországból indult és az Oroszországi Föderáció tagköztársaságának, Dagesztánnak az egyik állatkertjébe vitte volna a nagymacskákat. A fuvart a hiányos állat-egészségügyi okmányok miatt tartóztatták fel. A teherautó napokra a lengyel–fehérorosz határon rekedt. Az egyik állat közben elpusztult, hét tigrist Poznan állatkertjébe, kettőt pedig a tengermelléki Czluchów városban működő állatkertbe menekítettek.

A lengyel ügyészség két olasz teherautósofőr és a fuvart feltehetőleg megszervező orosz állampolgár ellen emelt vádat állatkínzás miatt. Ugyancsak vádat emeltek a lengyel határőrség egyik állatorvosa ellen, mivel nem vizsgálta meg rendesen az állatokat, amikor azok megérkeztek a koroszczyni határhoz, ahol egyikük elpusztult.

Az állatvédő szervezetek szerint mára mindössze 3200-3900 tigris maradt a vadonban világszerte. További 7 ezer példány pedig fogságban él, elsősorban Ázsiában.

Rovatok