Index Vakbarát Hírportál

Nagy reményekkel indult demokrata elnökjelölt szállt ki

2019. december 3., kedd 20:59 | aznap frissítve

Kamala Harris kaliforniai szenátor bejelentette, hogy kiszáll a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó versengésből. Támogatóinak levélben azt írta, hogy mindent mérlegelt az elmúlt napokban, és ez élete egyik legnehezebb döntése. „Az elnökjelölti kampányomnak egyszerűen nincsenek meg a pénzügyi forrásai, hogy folytassuk.”

Harris januárban nagy reményekkel jelentette be, hogy elindul, de nehezen tudott kitűnni a zsúfolt mezőnyből. Aztán novemberben az első tévévitán keményen támadta a felmérésekben vezető Joe Bident, Barack Obama volt alelnökét, amivel sikerült megerősítenie a pozícióját.

Volt egy rövid időszak, amikor 15 százalékon állt, megelőzte például Bernie Sanders vermonti és Elizabeth Warren massachusettsi szenátort is. Utána azonban a többi vitán már nem tudta megismételni a jó szereplését, és stabilan 5 százalék alatt maradt a felmérésekben. Az 55 éves szenátor elnökjelölti kampányának befejezésekor mindössze 3,4 százalékon állt.

A RealClearPolitics összesítése szerint Joe Biden áll az élen 27 százalékkal. Őt Sanders követi 16, majd Warren 14 százalékkal. Az elmúlt hetekben Pete Buttigieg, egy indianai kisváros meleg polgármestere tudott nagyon megerősödni, már 11,4 százalékon mérik. Az ötödik helyen pedig az indulását nemrég bejelentő Michael Bloomberg milliárdos, New York volt polgármestere áll.

A demokrata előválasztást februártól júniusig tartják, ott dől el, hogy ki lesz a párt hivatalos elnökjelöltje. Maga az elnökválasztás 2020. november 3-án lesz.

Rovatok