Index Vakbarát Hírportál

Egy román szakbizottság ünneppé nyilvánítaná a Trianon-évfordulót

2019. december 3., kedd 14:43

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti jobbközép kormányt támogató, jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) támogatásával megkapta a román képviselőház közigazgatási bizottságának ajánlását kedden az a törvénytervezet, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában, írja az MTI.

Erről Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője, a szakbizottság tagja számolt be közösségi oldalán. Úgy értékelte: a tervezet sértő a romániai magyarság számára, és szembemegy minden olyan törekvéssel, amely a többség és a magyar közösség békés együttélését szolgálja.

Románia akkor tud erős lenni, ha minden állampolgárára tekintettel van, továbbá képes megtalálni azt az ünnepet, amely nem éket ver az együttélő nemzetiségek közé, hanem megteremti a feltételeket az egymás elfogadására és tiszteletben tartására

– írta. Hozzátette, hogy az RMDSZ mindent megtesz, hogy ezt a tervezetet mielőbb leszavazza a tervezetet.

Amennyiben a törvénytervezetet a képviselőház plénuma is elfogadja, Románia minden évben meg fogja ünnepelni a trianoni szerződést.

Rovatok