Index Vakbarát Hírportál

Horogkeresztekkel fújtak tele egy elzászi zsidó temetőt, a sírokon megjelent egy titokzatos szám is

2019. december 4., szerda 18:04 | aznap frissítve

Több mint 100 sírra fújtak fel horogkeresztet egy franciaországi zsidó temetőben.

BBC szerdai cikke szerint a Strasbourg melletti Westhoffen temetőjében azután bukkantak fel a svasztikák, hogy idén már több, szintén Elzász tartományban található zsidó nyughelyet is antiszemita szimbólumokkal becstelenítettek meg.

A horogkeresztek mellett feltűnt a fehér felsőbbrendűség egyik kódszámaként használt 14-es. A 14 azért lett fajvédő kód, mert a „Biztosítanunk kell népünk fennmaradását és a fehér gyerekek jövőjét” régi amerikai fajvédő szlogen angolul 14 szóból áll. A jelentős német gyökerekkel rendelkező, 1870 után a francia és német nacionalizmus csataterepének számító Elzászban a mai napig a lakosság mintegy negyede anyanyelveként beszéli a német helyi dialektusát. A sírrongálók a 70-es és 80-as évek szélsőjobboldali szeparatista csoportjára utalva az „Elsässischen Schwarzen Wolfe” („Elzászi Fekete Farkasok”) feliratot is felfújták az egyik sírkőre.

Emmanuel Macron a hírre azt mondta, Franciaország addig harcol az antiszemitizmus ellen, míg „halottaink nem nyugodhatnak békében”. Edouard Philippe miniszterelnök elmondása szerint „felháborodást és undort” érzett a hírre, és megígérte, hogy a bűnösöket el fogják kapni, és el fogják ítélni. A helyszíni látogatást tevő Christophe Castaner pedig bejelentette, hogy egy nyomozócsoportot állítanak fel az ügy kivizsgálására.

Az európai államok közül Franciaországban a legnagyobb a zsidók száma, azonban az 550 ezres zsidóság az utóbbi években egyre több atrocitást kénytelen elszenvedni egyfelől az iszlamisták, másfelől a nácik részéről.

Rovatok