Index Vakbarát Hírportál

McKinsey-tanácsadók: A bevándorlók kapjanak kevesebb ételt

2019. december 4., szerda 16:43

A világ egyik legnagyobb tanácsadócége, a McKinsey emberei egy sok millió dolláros együttműködés keretében azt javasolták a Trump-kormányzatnak, hogy a mexikói határon lévő elkülönítő táborokban vágják vissza a bevándorlók ételére, szállására, egészségügyi ellátására és egyéb költségeire fordítható pénzügyi keretet, írja a ProPublica nevű tényfeltáró lap és a New York Times közös cikke.

Ezek a megszorítások sokak szemében embertelen körülményeket teremtettek (volna) a bevándorlókat gyűjtő táborokban, nem egyértelmű ugyanis, hogy mi valósult meg a tanácsokból és mi nem.

Néhány nappal a 2017-es hivatalba lépése után Donald Trump sietett teljesíteni az illegális bevándorlás megállításával kapcsolatos kampányígéretét. Elrendelte például, hogy az összes törvényesen rendelkezésre álló forrást helyezzék át a határőrizeti létesítményekre, és 10 000 új bevándorlási tisztviselő felvételére szólította fel munkatársait, írja a cikk. Ennek a nagy szervezeti átalakítás keretein belül segítettek kormányának a világ egyik legnagyobb tanácsadócége, a McKinsey emberei.

A McKinsey céget egyébként nem a Trump-vezetés, hanem még az Obama-kormányzat bízta meg, hogy bevándorlással kapcsolatos ügyekben adjon tanácsot az ICE, amerikai bevándorlási hivatalnak. Az volt a feladatuk, hogy az illegális bevándorlók kiutasításával foglalkozó részleg szervezeti átalakításában adjanak tanácsokat.

Mivel a tanácsok a bevándorlók ételére, egészségügyi szolgáltatásaira, ágyaikra szánt költségek visszaszorítását javasolták, a cikk szerint a tanácsadócég ötletei közül néhány túl erős, kényelmetlen volt a hivatal embereinek.

A New York Times-on olvasható cikk szerint közérdekű adatigényléssel 1500 oldalnyi dokumentumhoz jutottak hozzá az újságírók, és jó pár szakemberrel is beszéltek, akik részt vettek a bevándorlási hivatal és a tanácsadó cég közös munkájában. Ezek alapján az derült ki, hogy a 

McKinsey tanácsai pusztán a költségcsökkentésre és kitoloncolások felgyorsítására koncentráltak, és nem vették figyelembe, hogy döntéseik több ezer ember életét befolyásolhatják.

Az együttműködésnek tavaly nyáron lett vége, és nem teljesen tiszta a cikk szerint, hogy a hivatal miket fogadott meg a McKinsey tanácsai közül és miket nem. Az viszont biztos, hogy miután ez a projekt kifutott, a tanácsadócég egy új, tízmillió dolláros megállapodást kötött a hivatallal, ami 2020 szeptemberéig tart.

Rovatok