Index Vakbarát Hírportál

Magyarország az ukrán nyelvtörvényre hivatkozva vétózza Ukrajna NATO-csatlakozási kérelmeit

2019. december 4., szerda 17:13

A londoni NATO-csúcson Magyarország kitartott amellett, hogy blokkolja Ukrajna csatlakozási kérelmeit - írja a MTI.

„A NATO és Ukrajna közeledését blokkoló vétóját Magyarország akkor oldja fel, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják az ukrán nyelvtörvény előtt őket megillető jogaikat" - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának szerdán a londoni NATO-csúcson.

A magyar külügyminiszter kiemelte azt is, hogy a vétótól eltekintve Magyarország fontosnak tartja, hogy Ukrajna stabil, demokratikus és biztonságos ország legyen, hiszen minél erősebb és stabilabb Ukrajna, annál jobb helyzetbe kerülhetnek a kárpátaljai magyarok.

 Szijjártó Péter leszögezte: többször világossá tették az ukrán félnek, hogy Magyarországnak akkor lesz lehetősége feloldani a NATO és Ukrajna közeledését blokkoló vétóját, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják pontosan azokat a jogokat, amelyek az ukrán kisebbségi és nyelvhasználati törvény életbe lépese előtt megillette őket.

"Nem kérünk semmi plusz, nem kérünk többletjogokat a kárpátaljai magyaroknak, csak azokat, amelyekkel korábban rendelkeztek" - összegzett Szijjártó Péter azt is megjegyezve, hogy egészen addig nem oldják fel a magyar vétót.

Rovatok