Index Vakbarát Hírportál

Ha ez nem elégséges alap Trump eltávolítására, akkor semmi sem az!

2019. december 4., szerda 20:47

Újabb szakaszába lépett a Donald Trump elleni kongresszusi eljárás, mely elméletileg akár az elnök elmozdításával is járhat. Szerdán a képviselőház igazságügyi bizottságába a demokrata többség három, a republikánusok egy jogtudóst hívtak meg, hogy összegezzék és értékeljék az elnökkel szembeni eljárásban eddig felmerült vallomásokat, bizonyítékokat.

Ahogy arról többször is részletesen írtunk, a demokrata párti ellenzéke azért kezdeményezte az elnök esetleges elmozdításához szükséges impeachment-eljárás megindítását, mert kiderült, hogy Trump egy júliusi telefonbeszélgetésben felvetette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy érdemes volna kivizsgáltatnia Joe Biden volt amerikai alelnöknek, egyúttal a demokraták egyik lehetséges elnökjelöltjének és fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai üzleti ügyeit.

Miután a demokrata többséggel rendelkező képviselőház hírszerzési bizottsága által vezetett vizsgálatban a zárt ajtók mögött tartott meghallgatásokkal együtt összesen 17, a novemberben két hét alatt lefolytatott nyilvános meghallgatásokon 12 tanú, köztük volt és jelenlegi nagykövetek, valamint fehér házi tanácsadók – azaz demokrataszimpatizánsnak épp nem nevezhető tanúk - is beszámoltak arról, mit tudnak az ügyről. A meghallgatások alapján nagyon úgy tűnik, hogy Trump valóban arról próbálta meggyőzni a nagypolitikába épp csak beleszagoló ukrán kollégáját, hogy keressen terhelő adatokat Bidenre, és a szívességkérést egy 400 millió dolláros katonai segély visszatartásával nyomatékosította.

A szerdai meghallgatásokon az eljárást előkészítő igazságügyi bizottság már nem új tanúkat hallgatott meg, hanem vezető amerikai egyetemek jogtudósait kérte arra, hogy foglaljanak állást: Az eddigi bizonyítékok alapján el lehet-e indítani, és ha igen, akkor milyen vétségek miatt az impeachmentet. A négy jogász mindegyike terjedelmes, lábjegyzetektől hemzsegő írásbeli dolgozatot is benyújtott érvelése alátámasztására.

A demokraták által meghívott három tudós egyértelműen azt válaszolta, hogy Trump méltatlanná vált hivatalára:

Szeretném nyomatékosítani, ha ez az ügy nem ad elégséges alapot az elmozdításért megindított eljárásra, akkor semmi.

A republikánus törvényhozók által meghívott Jonathan Turley, a George Washington egyetem tanára szerint viszont az eljárás „elsietett“ és „veszélyes precedenst“ teremthet a mindenkori amerikai elnökökkel szembeni eljáráshoz. Az ukrajnai esetet és az abban felhozott bizonyítékokat Turley soványnak találja az elnök elmozdítását célzó eljárás megindításához, bár abban egyetértett a többi jogtudóssal, hogy egy „valamit valamiért“ (quid pro quo) szívességkérés az elnök részéről egyik politikai riválisa elleni nyomozás megindítására valóban elégséges alapként szolgálhatna az impeachmenthez. Turley azt is sérelmezte, hogy a képviselőház nem fogadja el azt az érvelést, miszerint a meghallgatásra való idézést visszautasító kormányzati tisztviselőket - köztük olyan nagy halakat, mint John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó - bírósági úton kell kötelezni a megjelenésre. 

(Axios, New York Times)

Rovatok