Index Vakbarát Hírportál

Fuldokolnak az emberek Ausztráliában a bozóttüzek miatt

2019. december 5., csütörtök 18:24

Durva légszennyezést okoztak az ausztráiai bozóttüzek Sydneyben és az ország keleti partvidékén – írja az MTI. A füst és a szállópor marja az emberek szemét és a légzőszervi betegségek megugrását idézte elő. Ausztrália keleti partvidékén több száz bozóttűz ég, amelyek füstje beborította Sydneyt és Brisbane-t.

Új-Dél-Wales Szövetségi Állam környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön bejelentette, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

Ez nem az első eset, hogy a bozóttüzek súlyos légszennyezést okozzanak. Sydneyben 1994-ben és 2001 decemberében, vagy épp 2002 januárjában is hasonló volt a helyzet, bár a mostani hosszabb ideig tart, és nagyobb területet érint, mint eddig bármelyik.

Csütörtökön Sydney térségében több mint egy tucat tűz égett, köztük három olyan, amely miatt figyelmeztetést adtak ki a lakosságnak. Három hete szinte minden nap felhívták a lakosság figyelmét a levegő rossz minőségére.

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám idén a száraz időszak jóval korábban kezdődött. A lángok terjedését felgyorsította a szélsőséges szárazság, amely szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt most súlyosabb a megszokottnál. A mintegy 5 millió lakosú Sydneyt jórészt bokros területek övezik, amelyek nagyon szárazak, mert a környéken hónapok óta alig esett az eső.

Az állam egészségügyi illetékesei szerint december elsejéig 24 százalékkal nőtt a mentősök riasztása légzési problémákban szenvedő betegekhez. A turisták és a lakosság arcmaszkokat vásárol az utcán tartózkodáshoz, vagy ha nem szükséges, nem merészkedik ki az utcákra.

Csütörtökön Sydneyben a szállópor szintje 160 μg/m³  volt, jóval magasabb a biztonságos szintnél, ami 50 μg/m³ körül van.

(Borítókép:  Bozóttüzek füstfelhője borítja Sydneyt 2019. december 5-én. - fotó:  MTI/AAP/Steven Saphore)

Rovatok