Index Vakbarát Hírportál

Életben maradt és egészséges az élve eltemetett indiai csecsemő

2019. december 5., csütörtök 11:46

Orvosa szerint három-négy napja a föld alatt lehetett, más szakértől szerint pár órát töltött a föld alatt eltemetve az az indiai kislány, akire október közepén talált rá egy helyi lakos India északi részén, így az orvosok is igazi csodaként állnak az előtt, hogy a kislány túlélte az első napokat.

Az újszülöttet egy agyagedényben temettek el nagyjából 90 centi mélyen a föld alá, a falubeli akkor találta meg, amikor saját, születés után néhány perccel elhunyt kislányát készült eltemetni. A BBC híre szerint a csecsemő koraszülött lehetett, az őt közel két hónapig gondozó orvos szerint nagyjából 30 hetesen hozhatta világra az édesanyja – erre utal az is, hogy a baba súlya mindössze 1,1 kiló volt, amikor kórházba szállították, írja a BBC.

A csecsemőt kritikus, életveszélyes állapotban (vérmérgezése volt és a trombocitaszáma is nagyon alacsony volt) vitték be egy helyi intézménybe, ahonnan két nappal később átszállították abba a gyerekkórházba, ahol keddig kezelte kezelőorvosa, dr. Ravi Khanna. A kislány az elmúlt közel 2 hónap alatt 2,57 kilóra gyarapodott, rendeződött a vérlemezke-száma és már a koraszülöttségéből fakadó légzésproblémái is helyreálltak. Az orvos és csapata kedden átadta az illetékes kórháznak a kislányt, akit hamarosan örökbe is fogadhatnak majd a jelentkezők. Szülei mindeddig nem kerültek elő, a hatóságok szerint ezért biztosan közük lehetett az emberölési kísérlethez. 

Indiában évente több százezer gyermek hal meg, csak azért, mert lánynak született. A lánygyermekekre sokan tekintenek anyagi teherként, különösen a legszegényebb rétegekben. Sokan már akkor elvetetik a magzatukat, amikor illegális nemmeghatározó klinikákon kiderül, hogy kislányt várnak. Azonban a BBC szerint továbbra sem számít ritkaságnak, hogy a születés után ölik meg az újszülött kislányokat.

Rovatok