Index Vakbarát Hírportál

Bosznia bezárja az egykori aknamezőn épült, víz és áram nélküli menekülttábort

2019. december 6., péntek 13:16

Bosznia-Hercegovina bezárja a horvát határ közelében fekvő vucjaki menekülttábort - közölte Dragan Mektic védelmi miniszter. A vucjaki sátortáborban korábban 7 ezren éltek, most a hideg és a havazás ellenére továbbra is mintegy 500-600-an vannak.

A tábor egy korábbi aknamező és egy szeméttelep közelében fekszik, nincs víz, sem áram, így a menekültek embertelen körülmények között várnak arra, hogy továbbmehessenek Horvátország, és onnan Nyugat-Európa felé.

A védelmi miniszter tájékoztatása szerint a tábort várhatóan már a jövő hét elején felszámolják, az embereket pedig az ország több befogadóközpontjában osztják el. A sátorokat lebontják, és megtisztítják a helyszínt, hogy ne legyen lehetőség a visszatérésre.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a héten ellátogatott a táborba, majd sokkolónak és szégyenletesnek nevezte az ott lakók életkörülményeit. Szerinte megnyitni sem lett volna szabad egy ilyen tábort, vagy már régen fel kellett volna számolni. Pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte, minél hamarabb el kell onnan szállítani az emberekt, és tisztességes ellátást kell biztosítani a számukra. Egy hónapja Johann Sattler, a boszniai EU-delegáció vezetője követelte ugyanezt.

Csütörtökön derült ki, hogy Horvátországban a rendőrök menekültnek néztek két nigériai pingpongost, akik Pulában sétálgattak egy verseny után, de nem voltak náluk a papírjaik. A két férfit a rendőrök felrakták egy teherautóra és Boszniába zavarták őket. Egyikük hiába tiltakozott, a rendőrök azzal fenyegették, hogy akkor beléjük lőnek. Abia Uchenna Alexandro és Eboh Kenneth Chinedu végül a Velika Kladusa-i menekülttáborban kötött ki (itt korábban az Index is forgatott), ahol ezrek várakoznak fűtetlen sátrakban és folyóvíz nélkül. Bő két hét telt el, mire önkénteseken keresztül hírt tudtak adni magukról.

(Borítókép:  Antonio Bronic / Reuters)

Rovatok