Index Vakbarát Hírportál

Trump ügyvédje bizonyítékokat ígért Joe Biden ellen

2019. december 6., péntek 08:24

Rudy Giuliani, Donald Trump amerikai elnök személyes ügyvédje csütörtökön éjjel Twitteren bizonyítékokat ígért a demokraták elnökjelöltségéért küzdő Joe Biden volt alelnök ukrajnai korrupciós ügyeire, írja az MTI.

Bejegyzésében olyan bizonyítékokról írt, amikből szerinte kiderül, hogy "Biden és az Obama-kormányzat tisztségviselői hozzájárultak Ukrajna megnövekedett korrupciójához 2014 és 2016 között". Ezeket pedig szerint rövid időn belül nyilvánosságra hozza.

Pénteki újabb Twitter-bejegyzésben már azt írta, az ukrajnai főszámvevőszék olyan adatokat talált, amik szerint az Egyesült Államok egyik alapjánál a feltételezések szerint 5,3 milliárd dollárt "helytelenül" használtak fel. "Obama nagykövetsége szorgalmazta az ukrán rendőrségnél, hogy ne indítsanak nyomozást" – írta Giuliani.

Az amerikai elnök személyes ügyvédje a The New York Times című amerikai lap csütörtöki tudósítása szerint kedden Budapesten találkozott Jurij Lucenko volt ukrán főügyésszel, majd szerdán Kijevbe utazott.

A The Washington Post című lap pedig, szintén csütörtökön, Kijevből keltezett tudósításában azt jelentette: Rudy Giuliani Ukrajnában a Biden fia, Hunter Biden elleni korrupciós vizsgálat egyik kulcsszereplőjével, Andrij Derkacs ukrán képviselővel találkozott Kijevben. Az ukrán politikus azt ígérte: korrupcióellenes bizottság felállítását kezdeményezi az ukrán parlamentben.

Levélben fenyegetik az egyik jogtudóst 

Ahogy arról többször is részletesen írtunk , a demokrata párti ellenzéke azért kezdeményezte az elnök esetleges elmozdításához szükséges  impeachment -eljárás megindítását, mert kiderült, hogy Trump egy júliusi  telefonbeszélgetésben  felvetette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy érdemes volna kivizsgáltatnia Joe Biden volt amerikai alelnöknek, egyúttal a demokraták egyik lehetséges elnökjelöltjének és fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai üzleti ügyeit.

Trump és a republikánusok tagadják, de a demokraták feltételezése szerint a Fehér Ház több mint 400 millió dollár (kb. 120 milliárd forint) értékű, a kongresszus által megszavazott hadiipari támogatást tartott vissza, hogy   nyomást gyakoroljanak   az ukrán elnökre, ezzel pedig az elnök visszaélt hivatali hatalmával.

Az elmúlt két hónapban a demokrata többséggel rendelkező képviselőház hírszerzési bizottsága által vezetett vizsgálatban a zárt ajtók mögött tartott meghallgatásokkal együtt összesen 17, a novemberben két hét alatt lefolytatott nyilvános meghallgatásokon 12 tanú, köztük volt és jelenlegi nagykövetek, valamint fehér házi tanácsadók – azaz demokrataszimpatizánsnak épp nem nevezhető tanúk – is beszámoltak arról, mit tudnak az ügyről.

A demokraták ezek alapján összeállítottak egy 300 oldala jelentést, amiben azt írták, hogy a vizsgálat felfedte a hónapokig tartó erőfeszítéseket, ahogy Trump elnöki hatalmával külföldi beavatkozást próbált elérni a 2020-as elnökválasztásba. Elsöprő erejűnek nevezték az illetéktelen eljárás és a kongresszus akadályozásának esetében hallott bizonyítékokat. Többek között azt írták, hogy Trump a saját személyes és politikai érdekeit az Egyesült Államok nemzeti érdekei elé helyezte, és veszélyeztette az amerikai nemzetbiztonságot.

A következő lépcsőfokot jelentő igazságügyi bizottságban a szerdai, első meghallgatáson vezető amerikai egyetemek jogtudósait kérték arra, hogy foglaljanak állást: az eddigi bizonyítékok alapján el lehet-e indítani, és ha igen, akkor milyen vétségek miatt az impeachmentet.

A demokraták által meghívott három tudós egyértelműen azt válaszolta, hogy Trump méltatlanná vált hivatalára. A republikánus törvényhozók által meghívott oktató szerint viszont az eljárás „elsietett“ és „veszélyes precedenst“ teremthet a mindenkori amerikai elnökökkel szembeni eljáráshoz, a bizonyítékokat pedig soványnak találja az elnök elmozdítását célzó eljárás megindításához. Viszont abban egyetértett a többi jogtudóssal, hogy egy "valamit valamiért" szívességkérés az elnök részéről egyik politikai riválisa elleni nyomozás megindítására valóban elégséges alapként szolgálhat az impeachmenthez. 

Ez a bizonyos jogtudós most azt állítja, állásfoglalása miatt fenyegető üzeneteket kapott, amik a lakására és hivatalába is érkeztek, írja az MTI. Ezekben azt követelték, hogy rúgják ki őt a George Washington Egyetemről.

Rovatok