Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor szerint a magyar–japán kapcsolatoknak van lelki tartalmuk is

2019. december 6., péntek 13:14

Csütörtökön Japánban tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök: partnerével, Abe Sindzóval áttekintették a világ katonai, biztonsági és gazdasági átalakulásának nagy kérdéseit, megegyezésekről biztosították egymást, és egyezményt írtak alá a Stipendium Hungaricum megállapodás meghosszabbításáról, valamint magyar vendégoktatói pozíció létesítéséről a Josai Nemzetközi Egyetemen, továbbá exporthitel-biztosítói együttműködésről.

Az MTI híre szerint Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón elmondta egyebek mellett, hogy mivel Japán a legnagyobb ázsiai befektető Magyarországon, ezért sikere fontos számunkra. Hiszen minél sikeresebb Japán, annál nagyobb összegben fektethet be Magyarországon. Hangsúlyozta: japán kollégája biztosította, hogy Japán is érdekelt Magyarország sikerében, ezért támogatja, hogy modern technológiai beruházások érkezzenek Magyarországra.

Meglátása szerint a magyar-japán kapcsolatok különlegesek,

van lelki tartalmuk is.

Felidézte, hogy 1990-ben ott volt a magyar parlamentben, amikor át kellett alakítani Magyarországot, és a világ bizalmatlan volt, hogy sikerül-e. Japán nem volt közöttük, nem kérte vissza azonnal a hitelt, fejlesztéseket hozott az országba. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy „tisztelői vagyunk a japán kultúrának és civilizációnak”, mert

a magyar ember fejében és lelkében minden különösen értékes, ami egyedi,

a japán kultúrát pedig egyedinek és megismételhetetlenek tartjuk.

A kormányfő üdvözölte, hogy 600 japán fiatal tanul magyar egyetemeken – közülük 400-an orvostanhallgatók –, és elmondta azt is, hogy a magyar állam 100 ösztöndíjat biztosít, hogy japán fiatalok jöjjenek Magyarországra tanulni. Kitért arra: Magyarország érti az észak-koreai nukleáris fenyegetés súlyát, átérezzük Japán biztonságára gyakorolt hatását. Az észak-koreai nukleáris leszerelés mellett áll, és megbízható partnere Japánnak a térség békéjének megőrzésében.

Magyarországon 1990 óta nem volt látogatóban japán miniszterelnök, Orbán budapesti látogatásra hívta partnerét. Abe Sindzó közölte: Japán tovább szeretné bővíteni gazdasági kapcsolatait Magyarországgal és az ország törekvéseit korszerű technológiával, magas hozzáadott értékkel rendelkező iparágak ösztönzésére. Kifejtette: Magyarország és Japán hagyományosan jó baráti kapcsolatokat ápol, főleg a kulturális és tudományos tevékenységek révén, és a közép-európai rendszerváltozás óta eltelt 30 év alatt a két ország gazdasági kapcsolatai is jelentősen fejlődtek, Japán a legnagyobb ázsiai befektető lett Magyarországon.

Közölte: a találkozón Orbán Viktorral – aki meglátása szerint hosszú idő óta stabilan kormányoz – egyetértettek, hogy még szorosabban együttműködnek. Japán szeretné megerősíteni az együttműködést a tudomány és technológia területén is, és e tekintetben a visegrádi csoport tagjaival is szorosabbra fűzné a kapcsolatait. Hozzáfűzte: ösztönzik a kapcsolatok építését az oktatás, a kultúra és a sport területén is. A japán kormányfő kiemelte: megvitatták az ázsiai és az európai helyzetet, és azt kérte magyar partnerétől, hogy országa hídszerepet töltsön be a két kontinens között. Az észak-koreai helyzetet illetően megerősítette, hogy szorosan együttműködnek az ország teljes nukleáris leszereléséért.

Szóba került a tokiói olimpia is, erről Orbán azt mondta, sok sikert kíván hozzá Japánnak, de annyi aranyérmet szeretnénk ott gyűjteni, hogy Japán ne érjen utol bennünket ebben a versenyben.

Rovatok