Index Vakbarát Hírportál

FBI: Terrorcselekmény volt a floridai támaszponton elkövetett lövöldözés

2019. december 8., vasárnap 22:25 | négy éve frissítve

Terrorcselekményként vizsgálják a floridai katonai támaszponton elkövetett lövöldözést, jelentette be  Rachel Rojas,  a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársa  a pénteki lövöldözés színhelyén, a floridai Pensacolában. 

Az elkövető három embert lőtt le, és nyolcat sebesített meg, amíg a helyi seriff helyettese agyonlőtte. A szaúdi állampolgárságú pilóta, Mohamed Száed Alsamráni az eddigi ismeretek szerint egyedül cselekedett, nem voltak bűntársai. Jogszerűen vásárolta azt a 9 milliméteres Glock Model 45-ös pisztolyt, amellyel lövöldözött, írja az MTI.

Rojas közölte, hogy a haditengerészeti bázison tartott továbbképzésen részt vevő valamennyi külföldit egyenként megvizsgáltak, és a korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem tartóztattak le senkit. A Szaúd-Arábiából érkezett hallgatókat irányító szaúdi parancsnok elrendelte, hogy valamennyi szaúdi állampolgárnak a támaszpont egyik helyén kell tartózkodnia. Sajtóinformációk szerint jelenleg tíz szaúdi vesz részt a továbbképzésen.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő vasárnap az AP amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint Alsamráni a lövöldözés előtti napokban New Yorkban járt, és meglátogatta a többi között a híres Rockefeller Központot is. A nyomozók egyelőre azon dolgoznak, hogy kiderítsék e látogatás okát. A merénylő korábban az egyik közösségi oldalon az Egyesült Államok által Izraelnek nyújtott támogatásról posztolt, és azt állította, hogy az amerikaiak muszlimellenesek.

Ugyancsak az AP értesült arról, hogy a lövöldözés előtti napokban a 21 éves Alsamráni vacsorát adott, amelyen három kollégájával együtt tömegmészárláshoz vezető lövöldözésekről nézett videókat.

Mark Esper védelmi miniszter vasárnap a Fox televízióban azt mondta: arra utasította a hadsereg vezetőit, hogy valamennyi amerikai katonai támaszponton szigorítsák meg a biztonsági intézkedéseket, és a korábbiaknál alaposabban vizsgálják meg a továbbképzésre az Egyesült Államokba érkező külföldi katonákat.  

A The Wall Street Journal (WSJ) szerint Szaúd-Arábiában is nyomozás folyik Alsamráni ottani kapcsolatrendszeréről. A szaúdi hatóságok arra próbálnak fényt deríteni, hogy kikkel és hogyan töltötte idejét a lövöldözés elkövetője az előtt, hogy idén februárban az Egyesült Államokba érkezett. A szaúdi hatóságok eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy Alsamráni szélsőséges nézeteknek adott volna hangot.

Rovatok