Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen halálos ütéssel terítették le az utcán a német tűzoltót

2019. december 9., hétfő 16:15 | aznap frissítve

Sajtótájékoztatón számolt be az augsburgi rendőrség arról az egész Németországot megrázó esetről, amelyben egy karácsonyi vásárról hazafelé tartó tűzoltó halálát okozta egy hétfős, tinédzserekből álló társaság. A rendőrség mostanra mind a hét fiatalt őrizetbe vette. A tettesek gyors felderítésében a tanúvallomások mellett az is sokat számított, hogy a térfigyelő kamerák nagyon jó minőségű felvételeket készítettek a történtekről.

Mint vasárnap megírtuk: a tűzoltó és felesége egy baráti házaspárral együtt tartott hazafelé pénteken az Augsburg belvárosában tartott karácsonyi vásárból, amikor szembetalálkoztak egy hangosan kiabáló társasággal. A 47 éves tűzoltó rájuk szólt, ebből vita, majd verekedés lett. A tűzoltó a helyszínen meghalt, társát súlyos arcsérülésekkel szállították kórházba.

Az áldozat halálát egyetlen ütés okozta, közölte Gerhard Zintl, augsburgi rendőrkapitány. A kamerafelvételeken az látható, hogy a két társaság először elmegy egymás mellett, majd a tűzoltó visszafordul, mond valamit és a hangoskodó társaság felé indul. Szemben megáll a fiatalok előtt, akik körbeveszik majd az egyik fiatal egy hirtelen mozdulattal, oldalról, teljes erővel fejbe üti. A férfi azonnal összeesett.

A társaság ezután a másik férfira támadt, aki segíteni akart földre került társán. Őt többször fejbe ütötték. A velük lévő két nőt nem bántották, majd elfutottak. Az  eseménysor kb. 20 másodperc alatt zajlott le. A rendőrök perceken belül a helyszínre értek, hamar jöttek a mentők is, de a tűzoltó életét nem tudták megmenteni, meghalt a mentőautóban.

Az augsburgi rendőrkapitány azt mondta: az első vizsgálatok szerint a férfi halálát ez az egyetlen ütés okozta, volt már hasonlóra példa korábban is a kriminalisztika történetében. Nincs arra utaló jel, hogy az ütéshez a tettes az öklén kívül bármilyen más eszközt használt volna. 

A rendőrség hétfőre mind a hét fiatalt elfogta. Ismét kiemelték, hogy nagy segítségükre voltak a tavaly felszerelt köztéri kamerák, amelyeken jól lehetett követni a menekülő társaság mozgását. Az elfogott fiatalok közül néhánynak már korábban is volt dolga a rendőrséggel, például épp hasonló verekedések miatt.

A gyanúsítottak mindannyian augsburgi születésűek, a koruk 17-20 év. A tűzoltót megütő fiatalnak a német mellett török és libanoni állampolgársága is van. A rendőrségi sajtótájékoztatón azt mondták: a többi gyanúsított is török gyökerekkel rendelkezik, egyikük olasz állampolgár. A tűzoltóra támadó fiatalt emberöléssel gyanúsítják, a többieket emberölésben való közreműködéssel, illetve a másik férfi megverése miatt súlyos testi sértéssel.

Azt egyelőre nem sikerült pontosan tisztázni, mi hangzott el szóban a két társaság között, mi válthatta ki a verekedést. A rendőrkapitány azt mondta: a kamerák hangot nem rögzítenek, ezt majd a tanúvallomások alapján kell rekonstruálni. A Bild korábban azt írta: a tűzoltó rászólt a fiatalokra, hogy ne hangoskodjanak, ezután következett a verekedés. A rendőrség most úgy látja, a tűzoltó nem követett el törvényellenes cselekményt.  

Az augsburgi rendőrséget a közösségi médiában sokan kritizálták amiatt, hogy a körözés kiadásakor nem tettek közzé fotókat vagy kamerafelvételeket a lehetséges elkövetőkről. Emögött sokan azt a szándékot sejtették, hogy a rendőrség nem akart táptalajt adni a rasszista megnyilvánulásoknak. Michael Schwald, Augsburg rendőrségi elöljárója erre azt mondta: semmit nem akartak elhallgatni vagy eltussolni. A nyilvánosság megértését kérte, hogy ilyen esetekben a nyomozás érdekeire való tekintettel még lehet minden információt kiadni.

Rovatok