Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétezer koala pusztulhatott el Ausztráliában

2019. december 9., hétfő 20:05

A pusztító bozóttüzek miatt élőhely nélkül maradt koalák számára egy több mint félmillió hektáros területet jelölnek ki Queenslandben, ahová áttelepíthetik őket - jelentette be az ausztrál állam kormánya.

Az MTI beszámolója szerint az elmúlt hónapokban a mezőgazdasági és ipari fejlesztések, valamint a Queenslandben és Új-Dél-Walesben pusztító bozóttüzek miatt

a koalák élőhelye megtizedelődött.

A queenslandi kormány közölte, több mint 570 ezer hektárnyi területen „koala prioritási zónát" hoznak létre az új koalastratégia részeként.

A bozóttüzeknek pusztító hatása van a természetre. Rengeteg sérült koalát láttunk, amelyek a délkeleti térség különböző területeiről származnak. Sok koala már lábadozik, de nagyon sok elpusztult

- mondta el a tervezettel kapcsolatban Annastacia Palaszczuk, Queensland kormányfője.

A Párizsnál kétszer nagyobb területen, amelyet a koalák menedékének szánnak, a kormány nem engedélyezi az erdőirtást, új termőterületek létrehozását, hogy védelmezzék a koalapopulációt. Ennek a területnek egy 300 hektárnyi része jelenleg is koalák élőhelye.

Queenslandben a koalák populációja a délkeleti élőhelyeken 50-80 százalékkal csökkent az elmúlt 20 évben. Az alapvető élőhelyük háromnegyed része már elpusztult.

Környezet- és természetvédelmi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a koalák élőhelye egyre szűkül, az állományt a közúti balesetek, kutyatámadások és egy szaporodással terjedő gombás betegség is tizedeli.

Az új koalastratégia elhárítja a koalákat érintő fenyegetéseket, gondoskodik élőhelyükről, gyógyításukról, a közúti balesetek és a kutyatámadások elkerüléséről.

Az új-dél-walesi koalapopuláció helyzetéről tartott hétfői hivatalos meghallgatáson a North East Forest Alliance (NEFA) erdővédelmi szervezet elnöke, Dailan Pugh elmondta, október óta

több mint kétezer koala pusztulhatott el a szövetségi államot sújtó bozóttüzekben,

és az északi partvidék koala-élőhelyeinek egyharmada veszett oda a lángokban.

Szakértők szerint a bozóttüzek jelentősen növelik az Ausztráliában őshonos apró erszényes kipusztulásának kockázatát.

Rovatok