Index Vakbarát Hírportál

Fehér-szigeti vulkánkitörés: a rendőrség szerint nem lesznek további túlélők

2019. december 9., hétfő 05:19 | aznap frissítve

Kitört a fehér-szigeti vulkán helyi idő szerint hétfőn délután Új-Zélandon, a gyanú szerint a vulkáni aktivitás kezdetekor kevesebb mint ötven turista volt a szigeten. Több mint harmincan a Royal Carribean hajótársaság sétahajójáról szálltak le kirándulni. A szigeten tartózkodók közül 23 személyt kimentettek, közülük öten meghaltak. A sérülteket kórházba szállították, legtöbbjük égési sérüléseket szenvedett, tájékoztatta a sajtót a helyi hatóság egy sajtókonferencián, írja a CNN . A helyi rendőrség közlése szerint legalább 10 fő még biztosan a szigeten van – magyar idő szerint dél körül azonban már azt mondták: szerintük nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy további túlélőket találnak a szigeten.

„Nem láttuk jelét életnek. Az eddigi információink szerint nem hisszük, hogy további túlélőket találunk a szigeten” – írja honlapján a helyi rendőrség. Hozzáteszik, szeretnének mielőbb pontos információkat adni arról, hogy hányan vesztették életüket a vulkánkitörésben. Kedd reggel drónokkal is folytatják a keresést, írja a CNN.

A mentési munkálatokat jelenleg az Északi-szigetről irányítják, mert a Fehér-szigetet jelenleg túl veszélyesnek ítélték meg ahhoz, hogy a mentőcsapat ott tartózkodjon. Azt egyelőre nem tudják pontosan, hány és honnan származó személy tűnt el a kitörés után, jelenleg még a holttestek azonosítása is folyamatban van. Azt gyanítják, hogy a történtekkor helyiek és turisták vegyesen tartózkodtak a szigeten.

A Royal Caribbean hajótársaság a CNN-nek eljuttatott közleményében azt írja:

Lesújtottak bennünket a mai események, és együtt érzünk mindenkinek, aki érintett a tragédiában. Együttműködünk a helyi hatóságokkal, és minden tőlünk telhetőt megteszünk a vendégeinkért és családtagjaikért, ami csak módunkban áll, így felajánlottuk az egészségügyi forrásainkat és tanácsadást is. A hajóról és a sydney-i, valamint az aucklandi irodáinkból is a helyszínre küldtünk munkatársakat, hogy segítség a családtagokat. Az Ovation of the Seas mindaddig a kikötőben marad, amíg segítséget tud nyújtani a kialakult helyzetben.

Az Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó közepes hevességgel tört ki, a történtek után mentőhelikoptereket küldtek a helyszínre. A rendőrség tájékoztatása szerint egyelőre senkivel sem tudtak kapcsolatba lépni a szigeten a vulkánkitörés óta. A hatóság figyelmeztetést adott ki, hogy veszélyes a közvetlen közelében tartózkodni, írta az MTI a szigetország katasztrófavédelmi hatóságára hivatkozva. Ken Gledhill, Új-Zéland legnagyobb geológiai intézetének kutatója azt mondta, a vulkánkitörés nem volt különösebben nagy, viszont a jelenlévő turistákra így is halálos lehetett. Az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a szigeten történt vulkánkitörés idején ausztrálok is a helyszínen tartózkodtak.

Szörnyű tragédia történt a Fehér-szigeten. Együttérzésemet szeretném kifejezni az elhunytak hozzátartózóinak, és minden sérültnek, valamint azoknak, akiket traumatizált a hirtelen vulkánkitörés

– írta Twitteren Új-Zéland korábbi miniszterelnöke, Helen Clark.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet, hogy a hamueső káros kihatással lehet néhány térségre.  A Fehér-sziget egy kis, lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban.  A vulkánról készült felvételeken hatalmas hamufelhőt lehetett látni a sziget felett. 

Judy Turner, Whakatane terület polgármestere szerint többen megsérültek a kitörésben. „Nem tudom biztosan, hogy ezek az emberek a szigeten, vagy annak közelében tartózkodtak-e de egy csoport minden bizonnyal orvosi segítségre szorult” – mondta. Hozzátette: látszólag a vulkántól messzebb, az Északi-sziget partvidékén élő emberek biztonságban vannak. A polgármester később azt mondta, hétfőn összesen háromszor volt vulkánkitörés a a szigeten, ezért nem lehet tudni, várhatóak-e még továbbiak. A CNN azt írja: Steven Sherbur, Új-Zéland legnagyobb geológiai intézetének vulkaonológusa szerint a vulkánkitörések teljesen kiszámíthatatlanok, bár a fehér-szigeti vulkán veszélyességi szintjét épp pár hete emelték meg kettesről ötösre. Ennek e

A dpa német hírügynökség a vulkánról élőben közvetített felvételekre hivatkozva úgy értesült, hogy egy kisebb csoport a kitörés idején a kráterben tartózkodott.

A képsorokon több mint féltucat embert lehetett látni a kráter peremén belül, amikor a tűzhányó hirtelen kitört és a kép elsötétült.

A Fehér-szigetet James Cook kapitány fedezte fel 1769-ben. Nevét pedig onnan kapta, hogy a sziget felett állandóan fehér füst és gőz kavarog. Évente nagyjából 10 ezren látogatnak a szigetre.

A Fehér-sziget egy kis, vulkán által formált lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban. Az egyetlen olyan új-zélandi sziget, amelyen aktív vulkán van, az ottani tűzhányók hetven százaléka ugyanis tengerfenéki. Legutóbb 2012 végén, 2013 elején tört ki, de 2016-ban is volt egy rövidebb kitörés. Több mint száz éve, 1914-ben történt olyan kitörés, amelynek halálos áldozatai is volta: 12 ember halt meg az ottani kénbányákban. Ez az egyik leglátogatottabb vulkán a világon. Aktivitása ellenére turisták szabadon felkereshetik, évente nagyjából 10 ezren látogatnak oda, írja az MTI.

(Borítókép: Új-zélandi vulkán kitörése utáni gőz és hamu a Fehér-szigeten. Fotó: Handout / AFP)

Rovatok