Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnsonnak egy 4 éves kisfiúval is meggyűlik a baja

2019. december 10., kedd 14:26

Boris Johnson brit miniszterelnök nem volt hajlandó ránézni a képre ami a napokban járta be az Egyesült Királyságot. A képen a 4 éves Jack oxigénmaszkkal a feje mellett egy kórház padlóján fekszik, miután 6 napos betegeskedés után a szülei bevitték a Leeds-i sürgősségi osztályra, ahol feltételezett tüdőgyulladás miatt benntartották. A kép hamar elterjedt, és az ITV riportere, Joe Pike Johnsont is megkérdezte, mit gondol róla.

Tried to show @BorisJohnson the picture of Jack Williment-Barr. The 4-year-old with suspected pneumonia forced to lie on a pile of coats on the floor of a Leeds hospital.

The PM grabbed my phone and put it in his pocket: @itvcalendar | #GE19 pic.twitter.com/hv9mk4xrNJ

— Joe Pike (@joepike) December 9, 2019

A miniszterelnök nem volt hajlandó a telefonra pillantani, amin Pike a képet próbálta neki megmutatni, majd kikapta az újságíró kezéből és zsebre rakta. Később mindenért bocsánatot kért, és a telefont is visszaadta, de már késő volt: tökéletes muníciót adott a választási ellenfeleinek.

Sokan a konzervatív kormányt okolják a brit egészségügyi szolgáltató, az NHS küszködéséért, amit Jack esete tökéletesen illusztrált. A kisfiú édesanyja és a kórház szerint a dolgozók mindent megtettek: Jack érkezésekor kapott oxigént és ágyat, de az utóbbit nem sokkal később át kellett adnia egy súlyosabb betegnek, ezután pedig több mint négy órán keresztül nem szabadult fel új ágy.

Jack édesanyja először két újságnak adott engedélyt, hogy felhasználják a fiáról készült képet, de miután minden lap felkapta a sztorit, megbánta. Elmondása szerint a fénykép terjedése súlyos gyötrelmet okoz Jacknek és családjának, így panaszt tett az médiafelügyeleti szerveknél, és azt kéri, hogy más már ne publikálj a képet vagy az adataikat. Azt se szerette volna, hogy fia esetét politikai focilabdának használják.

Johnson fő politikai ellenfele, a munkáspárti Jeremy Corbyn is megosztotta a a miniszterelnökről készült videót azzal a kommentárral, hogy Johnsont „Nem érdekli.". A BBC reggeli műsorában azt mondta, hogy tökéletesen bemutatja a problémát, amit az NHS alulfinanszírozása jelent, amin egy munkáspárti kormány változtatna.

A konzervatív párti egészségügy miniszter meglátogatta a Leeds-i kórházat, ahol tüntetők várták. A látogatása után nem sokkal elkezdett terjedni egy pletyka (amiről kiderült, hogy nem igaz), hogy egy tüntető megütötte a miniszter egyik emberét.

Egy másik, szintén hamis pletyka is el kezdett terjedni, ami szerint a kép megrendezett. Érdekes módon többen is egy nagyon jó barátjukra, egy, a kórházban dolgozó nővérre hivatkoznak, meglepően hasonló szóhasználattal.

Jacket végül influenzával és mandulagyulladással diagnosztizálták, és már haza is engedték.

Rovatok