Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ elítélte Oroszországot a Krím annexiójáért

2019. december 10., kedd 09:23

Az ENSZ Közgyűlése határozatban elítélte hétfőn Oroszországot a Krím és Szevasztopol annektálásáért, és felszólította, hogy azonnal vonja ki onnan katonai erőit – írja az MTI. A 193 tagú közgyűlésben 63 ország szavazott a határozat mellett, 66 tartózkodott, és 45 nem szavazott.

19 tagállam szavazott a határozat ellen: Burundi, Észak-Korea, Fehéroroszország, Fülöp-szigetek, Irán, Kambodzsa, Kirgizisztán, Kína, Kuba, Laosz, Mianmar, Nicaragua, Oroszország, Örményország, Szerbia, Szíria, Szudán, Venezuela, Zimbabwe

Bár a közgyűlés határozatai nem kötelező érvényűek, mégis jelzik a világ véleményét.

A közgyűlés a határozatban kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Oroszország mint megszálló erő folyamatosan militarizálja a félszigetet, lefoglalta és használja az ukrán katonai üzemeket, és besorozza a krími lakosokat az orosz fegyveres erőkbe. A közgyűlést aggasztja, hogy Oroszország nagyon feszültté tette viszonyát Ukrajnával, és indokolatlanul használja katonai erejét vele szemben.

Mindazonáltal a közgyűlés üdvözli, hogy Oroszország elengedte azt a 24 ukrán tengerészt, akit tavaly novemberben vett őrizetbe három ukrán hadihajóról, de felszólította Moszkvát, hogy tárgyaljon azoknak az ukrán állampolgároknak a szabadon bocsátásáról, akiket még illegálisan őrizetben tart, valamint a lefoglalt eszközök visszaszolgáltatásáról.

(Borítókép: Krími gyertyás megemlékezés a harcok áldozataira 2019. május 7-én. Fotó: Sergei Malgavko / TASS / Getty Images Hungary)

Rovatok