Index Vakbarát Hírportál

Házilag gyártott bombákat találtak egy hongkongi középiskolában

2019. december 10., kedd 08:44

Két bombát talált és hatástalanított a hongkongi rendőrség helyi idő szerint hétfőn 17:30-kor – írja a Hong Kong Free Press. A pokolgépeket a Wan Chai üzleti negyedben található Wah Yan College középiskola gondnoka jelentette a rendőrségnek.

A rendőrök a bombákban 10 kg rendkívül robbanékony hexametilén-triperoxo-diamint és alumínium-nitrátot találtak, valamint szögeket és telefonokat. Mindkét bomba teljesen működőképes volt, így 50-100 méteren belül súlyos pusztítást okoztak volna.

Alick McWhirter bombahatástalanító tiszt szerint a bombáknak egy célja volt: hogy minél több embert megöljenek, vagy megsebesítsenek.

Az iskola közleménye szerint a rendőrök kiérkeztéig nem tudtak a bombákról. Ugyan mindkét robbanóeszközt az iskola területén találták, mindkettőt olyan helyen rejtették el, ahova bárki bemehet, így semmi bizonyíték nincs arra, hogy a tanároknak, vagy a diákoknak bármi köze lenne hozzájuk. Az MTI értesülései szerint valószínűleg nem az iskola ellen akarták bevetni a bombákat, hanem csak ott rejtették el őket.

A tanítás a Wah Yan College középiskolában kedden már a rendes menetrend szerint folytatódott.

Októberben is találtak már – feltehetőleg – házi készítésű bombát egy tüntetés során, a helyszínen parkoló rendőrségi furgonok közelében. A hongkongi tüntetések június óta tartanak, és míg először egy (azóta elvetett) törvénymódosítás ellen indultak, mára már a demokratikus jogok kerültek a tüntetések középpontjába.

Rovatok