Index Vakbarát Hírportál

Nemkívánatos személlyé nyilvánította Peter Handkét Koszovó és Szarajevó

2019. december 11., szerda 21:34 | aznap frissítve

A szarajevói városvezetés és Koszovó nemkívánatos személlyé nyilvánította Peter Handke osztrák írót szerdán, aki egy nappal korábban vette át az irodalmi Nobel-díjat – írja az MTI.

A szarajevói szavazás egyhangú volt. Az indoklás szerint

a népirtás utolsó szakasza maga a népirtás tagadása.

A városvezetés szerint Peter Handke pedig éppen ezt tette, hiszen a Bosznia elleni támadások idején nyilvános szereplései során egyértelműen a nagyszerb rezsimet támogatta, élén a háborús bűnös Slobodan Miloseviccsel. Közleményükben azt írták, hogy ha az osztrák író Szarajevóba látogatna, az az áldozatok további megalázását jelentené, ezért nyilvánították nemkívánatos személlyé.

Handket Koszovóban is nemkívánatos személynek nyilvánították az osztrák írót, megtiltva neki, hogy visszatérjen egy szerbek lakta kis koszovói faluba, amelyet a múltban többször is felkeresett.

Ma úgy döntöttem, hogy Peter Handkét nem látjuk szívesen Koszovóban. Mától kezdve ő persona non grata. Letagadni a bűnöket és támogatni a bűnösöket egy szörnyűséges bűncselekmény

– írta Facebook-oldalán Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter.

A Nobel-díj keddi átadási ceremóniáját Afganisztán, Albánia, Észak-Macedónia, Koszovó, Törökország, Bosznia-Hercegovina és Horvátország is bojkottálta az osztrák író kitüntetése elleni tiltakozásként.

Az AFP ugyanakkor azt írta, hogy a koszovói albánok nem felejtették el, hogy az író 1999-ben visszaadott egy rangos német irodalmi kitüntetést, tiltakozásul a NATO légicsapásai ellen, amelyek a Koszovóból való kivonulásra kényszerítették Milosevicet.

Mirjana Dragas, szerb kormánypárti képviselő pedig azt javasolta, hogy alapítsanak emberi jogi díjat Peter Handke tiszteletére. Azt mondta, Hogy Handke szerinte bátor ember, de mindenekelőtt egy nagy regényíró, azon kevesek egyike, aki az igazságot kereste az 1990-es években.

Handke 1999-ben került éles támadások kereszttüzébe, amikor ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, hogy ezzel vessen véget Slobodan Milošević elnök koszovói albánok elleni erőszakkampányának. Az író 2006-ban beszédet is mondott Milošević temetésén.

Rovatok