Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai szenátus is határozatban ismerte el az örmény népirtást

2019. december 12., csütörtök 21:24 | aznap frissítve

Az amerikai képviselőház után csütörtökön a szenátus is határozatban népirtásként ismerte el a törökök által a múlt század elején az örmények ellen végrehajtott tömegmészárlást, írja az MTI. A döntést a kongresszus felsőháza egyhangú szavazással hozta meg.

A határozati javaslat szövege "az örmény népirtás megemlékezésére" szólít fel, és leszögezi, hogy "visszautasítandó minden kísérlet, amely az amerikai kormányt az örmény népirtás tagadásához társítja".

A javaslatot a szenátusban Bob Menendez demokrata párti politikus terjesztette elő, és egyetlen szenátor sem javasolta még módosítani sem.

Örvendek, hogy akkor fogadtuk el ezt a határozatot, amikor az örmény népirtás egyes túlélői még életben vannak

– jelentette ki érzelmektől telített hangon Menendez.

Az amerikai képviselőház nem egyhangúlag, de 405:11 arányban, elsöprő többséggel szavazta meg október végén az örmény népirtás elismerését kimondó határozatot. Akkor Nikol Pasinján örmény miniszterelnök üdvözölte, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig elítélte a határozatot. Ankara ugyanis a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfélmilliónyi örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt. A megszavazott határozat nem törvény, azaz nem kötelező érvényű.

Fahrettin Altun, Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatalának kommunikációs igazgatója kijelentette, hogy az amerikai szenátus határozata kockára teszi Ankara és Washington bilaterális kapcsolatainak jövőjét.

 "Az amerikai kongresszus egyes tagjainak tevékenysége árt a török-amerikai kapcsolatoknak. Veszélybe sodorja a bilaterális viszonyt az Egyesült Államok szenátusának külügyi bizottsága által tegnap elfogadott szankciós csomag (Törökország ellen), illetve a szenátusban ma elfogadott örmény-határozat" - írta Twitter-oldalán Altun. Hangsúlyozta: a büntetőintézkedések és fenyegetések nem fogják akadályozni Törökországot abban, hogy nemzetbiztonsági érdekei védelmében járjon el.

  Nikol Pasinján örmény miniszterelnök az igazság és az igazságosság győzelmeként méltatta a szenátusi határozatot. "Az örmény nép nevében szeretném kifejezni hálánkat az amerikai kongresszusnak" - írta mikroblogján. Pasinján szerint a csütörtöki határozat "bátor lépést jelent a népirtások jövőbeli megakadályozása felé is".

Rovatok