Index Vakbarát Hírportál

Titokban utasított ki Washington két kínai diplomatát szeptemberben

2019. december 15., vasárnap 21:22

Titokban még szeptemberben kiutasított Washington két kínai diplomatát - írja a New York Times

Az amerikai külügyminisztrérium nem kívánta megerősíteni a lap értesüléseit, a kínai külügyminisztérium pedig nem válaszolt a megkeresésre. De névtelenséget kérő kormányzati tisztségviselők szerint a diplomaták Kína washingtoni nagykövetségének munkatársai voltak, kiutasításuk oka pedig az volt, hogy behajtottak a virginiai Norfolk mellett lévő katonai támaszpontra. 

Az amerikai álláspont szerint a kínai diplomatáknak legalább az egyike hírszerzőként dolgozott, diplomáciai fedésben. Gépkocsijuk - amelyben mindkettejük felesége is ott ült - a támaszpont biztonsági szolgálatának feltartóztatási kísérleteire sem reagált, behajtott a támaszpontra, és csak akkor állt meg, amikor egy tűzoltóautó állta útjukat.

A kínaiak azzal magyarázkodtak, hogy nem pontosan értették az angol nyelvű utasításokat és eltévedtek.

A szeptemberi eset felerősítette a Trump-kormányzat aggodalmait Kína hírszerzési tevékenységével kapcsolatban. 

Az elmúlt hónapokban diplomáciai útlevéllel rendelkező kínai tisztségviselők a korábbiaknál merészebben jelentek meg előre be nem jelentett látogatásra amerikai kutatóintézetekben vagy kormányzati hivatalokban. A két kínai diplomata kiutasítása több mint 30 év óta az első az Egyesült Államokban. Utoljára 1987-ben utasították ki a washingtoni kínai nagykövetség két munkatársát az Egyesült Államokból - írja az MTI.

A szeptemberi incidens után, október 16-án új rendelkezéseket vezetett be a külügy, ennek értelmében a kínai diplomatáknak előzetesen jelezniük kell a tárcánál, ha amerikai helyi vagy kormányzati tisztségviselőknél, kutatóintézetekben vagy oktatási intézményekbe terveznek látogatást.

Akkor azzal indokolták a döntést, hogy az válaszként született Peking egy esztendővel korábbi rendelkezésére, amelynek értelmében az amerikai diplomatáknak utazási engedélyt kell kérniük, ha az állomáshelyükön kívüli városokba vagy településekre, illetve bizonyos intézményekbe szeretnének ellátogatni. Októberben a washingtoni kínai nagykövetség a bécsi egyezmény megsértéseként értékelte az amerikai lépést.

Rovatok