Index Vakbarát Hírportál

Tizenhatra nőtt az új-zélandi vulkánkitörés hallottainak száma

2019. december 15., vasárnap 09:48 | aznap frissítve

Tizenhatra nőtt az új-zélandi vulkánkitörés hallottainak száma, két embert még mindig keresnek, írja a BBC. Húsz embert még mindig kritikus állapotban kezelnek. 

A búvárok továbbra is a Fehér-sziget körüli vizekben keresik a két eltűnt holttestét, miközben zajlik a többiek azonosítása. Eddig egy 15 éves lányt, 53 éves nevelőapját, egy 51 éves férfit, egy 21 éves lányt és egy 24 éves túravezetőt azonosítottak.

Hétfőn egy perces néma csenddel emlékeznek meg a vulkánkitörés áldozatairól Új-Zélandon.

A hétfői  vulkánkitörés  idején 47 fő tartózkodott a szigeten. A keresést a hatóság viszont csak pénteken tudta elkezdeni, mert addig  nagyon veszélyes lett volna megközelíteni a szigetet. 

A Fehér-sziget egy kis, vulkán által formált lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban. Az egyetlen olyan új-zélandi sziget, amelyen aktív vulkán van, az ottani tűzhányók hetven százaléka ugyanis tengerfenéki. Legutóbb 2012 végén, 2013 elején tört ki, de 2016-ban is volt egy rövidebb kitörés.

Több mint száz éve, 1914-ben történt olyan kitörés, amelynek halálos áldozatai is volta: 12 ember halt meg az ottani kénbányákban. Ez az egyik leglátogatottabb vulkán a világon. Aktivitása ellenére turisták szabadon felkereshetik, évente nagyjából 10 ezren látogatnak oda.

Rovatok