Index Vakbarát Hírportál

Kutyájával menekült a tűz elől egy ausztrál kisfiú

2019. december 16., hétfő 20:40 | négy éve frissítve

Rendőrök juttatták el szüleihez azt a 12 éves ausztrál kisfiút, aki bátyja kocsiját elkötve menekült el a fenyegető bozóttűz elől, kutyája társaságában - írta meg a BBC.

Luke Sturrock egyedül volt otthon, családja mogumberi házában, amikor városa felé kezdett közeledni egy gyors terjedésű bozóttűz. Édesapja és bátyja elmentek, hogy segítsenek megfékezni a tűz terjedését, a kisfiút pedig azzal hagyták otthon, hogy ha a házukhoz közeledne a tűz, meneküljön el egy viszonylag közeli narancsfához.

Amikor a tűz közeledni látszott, a kisfiú fogta kutyáját, beült bátyja terepjárójába és elhajtott otthonról. Kb. egy óra múlva találkozott össze vele az úton egy csapat tűzoltó, akiknek rögtön feltűnt, hogy egy kisfiú ül a kormány mögött.

Tipikus okos tanyasi gyerek. Azt hiszem, hogy azzal akadhatott gondja, hogy nem igazán tudta, hová menjen, és a látási viszonyok is rosszak voltak a füst miatt. Valószínűleg bepánikolt, mert amikor rátaláltunk, már félreállt az út szélére a kocsival.

- mondta Craig Spencer egy helyi tűzoltóbrigád tagja.

With the Help of DFES, Dalwallinu Officer S/C SMITH saved this 12 year old who was driving across paddocks to escape the fire * in Mogumber. He has been reunited with family and is safe and well #fb pic.twitter.com/zyrYCFgwSM

— Dalwallinu Police (@DalwallinuPol) 2019. december 15.

A tűzoltók a rendőrségre bízták a fiút, akik később átadták őt édesapjának.

Hétéves kora óta tanítottuk vezetni, biztonság esetére, ha ilyesmi történne. Elég büszke voltam rá, pont azt tette, amit mondtunk neki.

mondta Luke édesapja az ABC News-nak. 

A helyi rendőrség arra biztatta a családokat, hogy legyen tervük az olyan esetekre, ha a bozóttűz az otthonukat fenyegetné. 

Az bozóttüzek kiemelt problémának számítanak Ausztráliában, mivel idén szokatlanul korán és hevesen kezdődtek. Ez elég rossz jel, mivel az ausztráloknak még csak most kezdődik a nyár. 2017 és 2018 is Ausztrália elmúlt 130 évének 3. és 4. legmelegebb éve volt, és az idei is rekordokat dönthet. A tűzoltóság szerint a lángokkal végleg csak az esős idő beköszöntével számolhatnak le, erre azonban a közeljövőben nem lehet számítani.

Rovatok