Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsan mozgolódnak Putyin új tengeralattjárói

2019. december 16., hétfő 17:15

A hidegháború óta nem volt olyan aktív Oroszország tengeralattjáró flottája, mint mostanában - közölte az MTI a NATO hétfői nyilatkozata alapján.

A tengeralattjárók főleg az Atlanit-óceán északi részén és a Norvég tengeren mozgolódnak. Ezek a területek kulcsfontosságúak Európa biztonságának szempontjából, ugyanis itt húzódik az Észak-Amerikát és Európát összekötő kereskedelmi útvonal, amelyen távközlési kábelek húzódnak, és amelyen katonai utánpótlást is szállítanak. 

Október közepén annyira erőteljes volt az orosz aktivitás, hogy a szakértők először nem is akarták elhinni saját felderítési adataikat.

A Grönland-Izland-Nagy-Britannia tengely térségében egy egész raj modern orosz tengeralattjáró lépte át ezt a vonalat nyugati irányban, majd mélytengeri szintre merültek és eltűntek.

A NATO szerint a bújócskázós, de mégis nyílt erődemonstráció azt jelzi, hogy Vlagyimir Putyin igyekszik megzavarni az Egyesült Államok és az Európai Unió együttműködését. Emellett Moszkva szeretné, hogy tengeralattjárói révén képes legyen a világ bármely pontjára csapást mérni, éppen úgy, mint az Egyesült Államok. Fontos cél lehet még a NATO utánpótlási útvonalainak elvágása, illetve az Atlanti-óceán mélyén húzódó távközlési kábelek feletti ellenőrzés megszerzése.

Az orosz haditengerészet szinte teljesen elöregedett, ám a tengeralattjáró-flotta az új fejlesztések miatt ismét ütőképes, és a NATO szerint "jelentős kihívást jelenthetnek". A tengeralattjárók és a róluk indítható rakéták halkabbak és gyorsabbak lettek. 

Már három olyan Járművet is hadrendbe helyeztek, amelyeken olyan nukleáris fegyverek vannak, amelyek tízszer nagyobb pusztítást végeznek minta Hirosimára ledobott atombomba. 

Ezeknek feltűnése az EU nyugati tengeri határánál vagy az Egyesült Államok keleti partvidékén egycsapásra új "stratégiai helyzetet" teremtene.

Oana Lungescu, a NATO szóvivője szerint az észak-atlanti szövetség nem hagyja válasz nélkül a fejleményt:  egyebek mellett több járőrözéssel válaszolnak majd az orosz aktivitásra, és növelni fogják a tengeralattjáró-elhárításra szánt forrásokat.

Borítókép: Alexander Demianchuk\TASS via Getty Images

Rovatok