Index Vakbarát Hírportál

Súlyos börtönbüntetésre ítélték 2009-es Fülöp-szigeteki tömegmészárlás elkövetőit

2019. december 19., csütörtök 12:55

Elítéltek 28 embert, köztük a Fülöp-szigetek egyik legbefolyásosabb politikai klánjának 8 tagját, akiknek közük volt 57 civil – egy rivális politikus családtagjai és 32 újságíró – 2009-es lemészárlásához, írja a Reuters.

Az ország déli részén található Maguindanao tartományt évtizedeken át uraló Ampatuan-klán kapcsolatban állt Gloria Arroyoval, az ország akkori államfőjével is. Az elnök az ország déli részében élő muszlim szakadárok elleni stratégiája jegyében azt is engedélyezte Ampatuannak, hogy fegyveres milíciát állítson föl.

Az ügyben több mint száz embert vettek őrizetbe, és csaknem száz ellen vádat is emeltek a következő évben. Azonban a 197 gyanúsítottból 80 még mindig szabadlábon van, köztük az Ampatuan-család tizenkét tagja, ami kérdéseket vet fel az áldozatok családjainak biztonságával kapcsolatban. 

Andal Ampatuan 2001 óta volt Maguindanao tartomány kormányzója. A 2010-ben esedékes választások előtt egy évvel Esmael Mangudadatu, egy helyi polgármester, az egyik rivális klán tagja bejelentette, hogy indul Ampatuan ellen. A mészárlásra 2009. november 23-án került sort, amikor Mangudadatu felesége, testvérei és egyéb rokonai, valamint aktivisták és a velük utazó 32 újságíró be akarták jegyeztetni a polgármestert, mint hivatalos jelöltet.

A korábban az Ampatuan-klántól halálos fenyegetéseket kapó Mangudadatu nem tartott velük. A polgármester azért a családtagjait küldte maga helyett, mert azt hitte, őket nem támadnák meg A bejegyeztetés helyszínére igyekvő konvojt körülbelül száz, a vádak szerint az Ampatuan-klán által felbérelt fegyveres támadta meg, akik mindenkit lemészároltak.

A manilai kormány beszámolója szerint a támadók brutálisan megkínozták áldozataikat mielőtt végeztek volna velük. A nőket megerőszakolták, és még intim szerveikbe is belelőttek. Mangudadatu feleségét 17 lövés érte. Az áldozatokat ezután egy tömegsírba temették a járműveikkel együtt.

A támadás kitervelője a vádak szerint Andal Ampatuan fia, ifjabb Andal Ampatuan volt. Őt és hét rokonát életfogytiglani, illetve 40 évi börtönbüntetésre ítélték, az idő előtti szabadon bocsátás lehetőségét kizárva. Tizenöt vádlott tettestárs volt az ítélet szerint, ők legalább hat évi börtönbüntetést kaptak, míg a többieket - köztük az Ampatuan család négy tagját - felmentették.

Esmael Mangudadatut a mészárlás után megválasztották kormányzónak, mely tisztséget idén tavaszig töltötte be. 

Rovatok