Index Vakbarát Hírportál

Összegyűltek az amerikai Demokrata Párt lehetséges jelöltei, hogy Trumpot ekézzék

2019. december 20., péntek 13:09

Természetesen a Donald Trump ellen indított impeachment eljárás volt a fő téma az amerikai demokrata párti elnökjelöltek csütörtök esti televíziós vitáján Los Angelesben. 

A hatodik országos vitán hét jelölt vett részt, ők versenyeznek azért, hogy 2020 novemberében Donald Trump ellen indulhassanak az elnökválasztáson: 

Az MTI beszámolója szerint valamennyien egyetértettek a republikánus elnök megítélésében.

Vissza kell állítanunk az elnöki poszt tisztességét

- jelentette ki Joe Biden, majd kifejtette, ő azt tartja egyik fő feladatának, hogy elmagyarázza a választóknak, szerinte miért nem érdemli meg Donald Trump, hogy újabb négy évig az Egyesült Államok elnöke legyen. 

Bernie Sanders szerint az amerikai elnök egy "beteges hazudozó", aki "a modernkori amerikai történelem legkorruptabb kormányát vezeti".  Elizabeth Warren szintén azt állította, hogy a mostani amerikai kormányzat "a közelmúlt történelmének legkorruptabbja", amely - mint fogalmazott - "adócsökkentésekkel és nagyköveti kinevezésekkel fizeti ki a hozzá lojális embereket". 

"Az elnök nem király" - mondta Amy Klobuchar. Pete Buttigieg pedig azt fejtegette, nem az a fontos, hogy mi történik majd az elnök elleni impeachment-eljárás szenátusi tárgyalásán. Mint fogalmazott, "rajtunk múlik", Donald Trump legyőzése 2020 novemberében.

Egyedül Andrew Yangnak volt ettől valamelyest eltérő véleménye. "Abba kellene már hagyni, hogy rögeszmésen ezzel az impeachmenttel foglalkozzunk" - mondta a vita egy pontján. 

Az elnökjelölt-aspiránsok ezen kívül főként az eddigi teljesítményeiket mutatták be, de  szóba került az egészségügy, illetve az egészségbiztosítás ügye, valamint a pénz szerepe a politikában.

Rovatok