Index Vakbarát Hírportál

Az Európa Tanács tiltakozása ellenére kivégeztek egy halálraítéltet Fehéroroszországban

2019. december 20., péntek 15:48

Halálra ítéltek és kedden kivégeztek egy 37 éves férfit Fehéroroszországban, aki két nőt megölt és feldarabolt, írja az MTI fehérorosz sajtóhírekre hivatkozva. 

Fehéroroszország az egyetlen európai ország, amelyben még végrehajtanak halálos ítéleteket. 

Tavaly egy bárban találkozott Aljakszandr Oszipovics a két fiatal nővel, akiket meghívott a lakására. Itt állítólag összevitatkoztak, majd a férfi 77 késszúrással végzett az egyik, és 16 késszúrással a másik áldozatával. Ezután feldarabolta áldozatait, és megpróbálta elrejteni a maradványokat, de a rendőrség elfogta és őrizetbe vette. 

A tárgyalások során azt állította, hogy ő csak önvédelemből gyilkolt, mert áldozatai ki akarták rabolni. 

Felszólítjuk Fehéroroszországot, hogy szüntesse meg a halálbüntetést, vagy legalább rendeljen el moratóriumot a végrehajtására. A halál nem igazságszolgáltatás

- írta a Twitteren az Európa Tanács kommunikációs igazgatója, Daniel Höltgen. 

A Fehéroroszországot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka elnök ugyanakkor novemberben azt mondta, hogy a halálbüntetést csak népszavazással lehet eltörölni az országban. 

A kivégzéseket a legnagyobb titokban hajtják végre, még a napját se hozzák nyilvánosságra. A kivégzettek holttestét nem adják ki a családnak, és a temetés helyét sem árulják el. 

Egy emberi jogi szervezet szerint a világ országainak háromnegyedében eltörölték a halálbüntetést, vagy felfüggesztették a végrehajtását. Fehéroroszország nem tartozik közéjük. 

Rovatok