Index Vakbarát Hírportál

A sztrájkok miatt akadozik a franciaországi vasútforgalom

2019. december 20., péntek 14:23

16. napja tüntetnek Franciaországban a tervezett nyugdíjreform ellen. A kormány és a szakszervezetek tárgyalását igen csak másként értékelték a felek. Edouard Philippe miniszterelnök előrelépésekről beszélt, és arról, hogy új javaslatok kerültek elő.

A szakszervezetek részéről Philippe Martinez viszont azt mondta, nincs semmi új, január 9-re pedig már be is jelentették a következő általános sztrájkot, írja az Euronews

A sztrájkok igencsak megnehezítik a vasúti forgalmat is az országban. A lap arról ír, csak minden második TGV indul el, míg az intercityk és a párizsi elővárosi vonatok negyede jár, a Thalys expresszek kétharmada közlekedik, 9 Eurostar gyorsvasutat pedig törölnek a menetrendből. 

Vannak olyan szakszervezetek, amik az ünnepek idejére felfüggesztenék a munkabeszüntetést, más szakszervezetek viszont a sztrájk folytatására szólítanak fel.

A tervezett nyugdíjreform egyik leginkább kritizált pontja az, hogy az eddigi 62 év helyett 64 éves kortól lesz csak jogosult mindenki a teljes összegű nyugdíjra. 

Rovatok