Index Vakbarát Hírportál

Indiában hat ember már nem tüntethet egy helyen, egyszerre

2019. december 20., péntek 10:40

Az indiai hatóságok betiltották az ötfősnél nagyobb tüntetéseket az ország több államában, mert az utóbbi napokban egyre intenzívebbé váltak az állampolgársági törvény módosítása miatti tiltakozások. Ennek ellenére több tüntetést megtartottak, legalább ketten meghaltak, több mint húszan megsérültek. A rendőrség őrizetbe vett több mint ezer demonstrálót, köztük neves értelmiségieket és aktivistákat, írja az MTI.

Csütörtökön tüntetéseket tartottak egyebek között Mumbaiban, Kolkatában, Tiruvanántapuramban, Bangalorban, Mangalorban, Haidarábádban és a fővárosban, Újdelhiben. Az ezreket megmozgató tiltakozásokat a hatósági tiltás és annak ellenére tartották meg, hogy a főváros több részén nem volt telefon és internet. 

A múlt héten hatályba lépett jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt vallási üldöztetés miatt elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de az iszlám vallásúaknak nem. Az indiai miniszterelnök hindu nacionalista kormánya által hozott rendelkezés bírálói szerint a jogszabály muszlimellenes, míg a Bangladessel határos északkelet-indiai határ mentén élők bevándorlási hullámtól tartanak.

Rovatok