Index Vakbarát Hírportál

Száznál is több halottja van a szíriai légicsapásoknak

2019. december 20., péntek 23:59

Tucatnyian haltak meg a szír kormányerők és szíriai lázadók közül az elmúlt 24 órában, írja az MTI. Az ENSZ szerint több mint 60 ezren menekültek el otthonaikból a heves légicsapások miatt, az elmúlt napok bombázásait pedig szárazföldi harcok követték. A kormányerők offenzívája mostanra elérte a felkelők utolsó szíriai fellegvárának számító Idlíb városát és az ugyanígy nevezett tartományt is.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint az elmúlt 24 órában a szír csapatok és a velük szövetséges milíciák legalább 30 tagja halt meg, miközben a második oldalon, a lázadók és dzsihadisták soraiban 51 halálos áldozata lett a harcoknak.

A hadműveletek az augusztus végén kihirdetett tűzszünet után december 19-én indultak újra,

azóta egy meg nem nevezett szír katonai forrás szerint 11 km²-t haladtak előre az oroszok által katonailag támogatott kormányerők.

Danielle Moylan, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának szíriai szóvivője szerint több mint 60 ezren menekültek el az elmúlt hetekben a térségből, többségében Idlíbből a heves légicsapások miatt. December eleje óta fokozott légitámadások érték Idlíb tartomány déli és keleti részét a szír és orosz erők részéről. Több mint 400 légicsapást mértek civil területekre az elmúlt 24 órában az OSDH szerint, és több mint 100 ember, többségében gyerek halt meg a heves légitámadások miatt.

Nemet mondtak a humanitárius segélyre

A háború mellett humanitárius katasztrófa is sújtja a közel-keleti államot, azonban szintén pénteken írta meg az MTI, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország és Kína megvétózta a Szíriának szánt humanitárius segélyről szóló BT-határozatot.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete „meggondolatlannak, felelőtlennek és kegyetlennek” nevezte a két BT-tagország lépését, mert ezzel szerinte 4 millió ember életét teszi kockára a polgárháborús országban.

Kína és Oroszország hatalmas felelősséget visel. Nálunk megkezdődnek az ünnepek, de a négymillió szíriai rászoruló ember nem tudhatja, lesz-e élelme, tudja-e etetni csecsemőit, és kap-e majd gyógyszert

– mondta Németország ENSZ-nagykövete, aki szerint szomorú a pénteki nap mind Szíria, mind az ENSZ BT számára. Az orosz ENSZ-nagykövet szerint viszont rendkívüli mértékben javult a humanitárius helyzet Szíriában, a világszervezet vezető testületének pedig el kéne ismernie, hogy a dolgok változnak.

Rovatok