Index Vakbarát Hírportál

Hazaengedik a menekültnek nézett és kitoloncolt nigériai pingpongosokat

2019. december 21., szombat 17:47 | aznap frissítve

Hazaengedik Nigériába azokat az egyetemista pingpongjátékosokat, akiket a horvát rendőrök menekültnek néztek, és Boszniába toloncoltak, írja a Guardian nyomán a 444.

Abia Uchenna Alexandro és Eboh Kenneth Chinedu november 12-én azért érkeztek Zágrábba, hogy egy egyetemi pingpongversenyen vegyenek részt. November 17-én, egy nappal a hazautazásuk előtt azonban rendőrök állították meg őket a horvát fővárosban, és illegális bevándorlónak nézve őrizetbe vették őket.

Hiába mondták, hogy az útlevelük és az érvényes vízumuk a hostelben van, a rendőröket ez nem érdekelte. A horvát–boszniai határra szállították őket, ahol egy aznap elfogott határsértő-csoporttal átküldték őket Bosznia-Hercegovinába. 

Az egyikük egy boszniai lapnak azt mondta, könyörgött a horvát rendőröknek, hogy ellenőrizzék még egyszer a státuszukat, de azok erre csak hátba verték, és azt mondták, lelövik, ha nem indul el.

A férfiak a Velika Kladusa-i menekülttáborban kötöttek ki, ahol a fagypont alatti hőmérséklet ellenére is több ezer bevándorló sátorban kényszerül meghúzni magát. Innen egy szarajevói bevándorlási központba kerültek. Mikor jelezték, hogy semmi mást nem szeretnének, csak visszatérni a hazájukba, a boszniai hatóságok felvették a kapcsolatot Nigéria budapesti nagykövetségével, ahol jelezték, fizetik a két állampolgár hazautazását.

A horvát rendőrség továbbra is tagadja, hogy bármit elrontottak volna. Azt mondják, tisztában vannak azzal, hogy a két nigériai legálisan lépett be Horvátországba, és hogy vízumuk volt a pingpongverseny miatt, azonban szerintük november 17-én haza kellett volna repülniük. A rendőrség állítása szerint a két férfi direkt késte le a repülőjét annak érdekében, hogy illegálisan Zágrábban maradhassanak, így jogos volt a velük szembeni eljárás.

A nigériaiak azonban állítják: nem november 17-re, hanem 18-ra szólt a repülőjegyük hazafelé, és jegyeik másolatát meg is mutatták a Guardian újságíróinak.

Rovatok