Index Vakbarát Hírportál

Kínai rohamrendőrök csaptak össze az ujgurok mellett tüntető hongkongiakkal

2019. december 22., vasárnap 16:20

Újabb összecsapások voltak Hongkongban a tüntetők és a rohamrendőrök között. Tiltakozók üvegeket és köveket dobáltak a rohamrendőrök felé, akik paprikaspray-vel oszlatták a tömeget.

A Reuters szerint több mint ezren gyűltek össze Hongkong belvárosában vasárnap, a tüntetők a hszincsiangi ujgur kisebbség mellett is kiálltak. „Szabad ujgur, Szabad Hongkong" – volt olvasható több táblán, ujgur zászlókat, posztereket is a magasba tartottak.

Ahogy arról beszámoltunk, Mesut Özil, az Arsenal középpályása is felszólalt közösségi oldalán a Kína nyugati Hszincsiang tartományában élő muszlim vallású ujgur kisebbség átnevelőtáborokkal, és online megfigyelőrendszerrel súlyosbított elnyomása miatt, és drámai szavakkal sürgette a világ – a Kínával való gazdasági kapcsolatok miatt feltűnően csendes – muszlim közösségét, hogy tegyenek többet az ujgurokért.

A kínai kormány hivatalosan sokáig tagadta az átnevelőtáborok létét, majd azt állította, hogy bentlakásos iskolákról van szó, ahol az önként jelentkező ujgurok szakmát tanulhatnak. Az ügyben megszólaló kínai külügyminisztériumi szóvivő szerint Özilt álhírekkel és hamis tanúvallomásokkal „teljesen megtévesztették“.

Hongkongban hetedik hónapja tartanak a tüntetések. December 8-án a szervezők szerint 800 ezer, a rendőrség szerint 183 ezer résztvevővel tartottak tüntetést, a legnagyobbat a novemberi végi, a demokráciapárti erők elsöprő többségét hozó helyhatósági választások óta.

A tüntetőknek öt célkitűzésük van, ezek közül az egyik a jelenlegi kormányzó, Carrie Lam lemondatása, de a tiltakozók által politikai fogolyként számontartott letartóztatott tüntetők elengedését is követelik. A hongkongi helyzetről itt írtunk bővebben>>>

(Nyitókép: Dale DE LA REY / AFP)

Rovatok