Index Vakbarát Hírportál

Nem muszlimellenes a muszlimokat kizáró törvény az indiai kormányfő szerint

2019. december 22., vasárnap 16:41

Védelmébe vette a sokak által kritizált állampolgársági törvényt India miniszterelnöke, Narendra Modi, írja a BBC. A muszlimellenesnek tartott jogszabály a kormányfő szerint „az üldözötteket veszi védelmébe”, holott

szinte minden, a környéken élő üldözött népcsoport megkaphatja az indiai állampolgárságot – kivéve a muszlimokat. 

A törvény miatt kitört tiltakozásokban eddig már 21-en haltak meg december 10. óta, írtuk szombaton, holott a hat főnél nagyobb tüntetéseket már korábban betiltották. A tiltakozásokon annak ellenére vettek részt tömegek, hogy India több részén is leállt időszakosan a telefon és az internet. 

Modi szerint az ellenzéki pártok hazugságokat beszélnek és dezinformációkat terjesztenek a törvény kapcsán: szerinte az 1,35 milliárdos indiai lakosság hetedét kitevő muszlimoknak „nem kell félniük” a törvénytől. A hindu nacionalista kormányzat egyébként „sem kérdezett rá senkinek a vallására“ döntései kapcsán.

A nemrég hatályba lépett jogszabály szerint indiai állampolgárságot kapnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt – vallási üldöztetés miatt – elmenekült buddhisták, szikhek, dzsainisták, zoroasztriánusok és keresztények, az iszlám vallásúaknak viszont nem.

Rovatok