Index Vakbarát Hírportál

175 kiskorút molesztált 33 pap a Krisztus Légiójából

2019. december 22., vasárnap 14:01

A Krisztus Légiója Kongregáció, latin nevén Legio Christi római katolikus szervezet 33 tagja nyolc évtized alatt 175 kiskorút molesztált szexuálisan

– derült ki egy belső vizsgálat lefolytatása után.

A mexikói alapítású rend közleménye szerint 

A katolikus szervezet azt mondta, azért hozzák nyilvánosságra a vizsgálat eredményeit, hogy minden taggal együtt közösen számolják fel a gyerekekkel szembeni szexuális visszaéléseket, és biztosítsák a gyerekek biztonságát. 

A mexikói Marcial Maciel Degollado 87 éves korában halt meg az Egyesült Államokban. Egyházi pályafutása jelentős részét köztisztelettől övezve töltötte, és a katolikus egyház egyik legsikeresebb adománygyűjtőjeként tartották számon, aki híveket is szép számban toborzott, és számos fiatalt is megnyert az egyháznak.

Tíz évvel a halála előtt derült fény arra, hogy kábítószeres problémái voltak, és fiúkat és fiatal férfiakat zaklatott az 1940-es és 1950-es évektől kezdve. A halála után derült ki, hogy két nővel is szexuális kapcsolata volt, egyikük közülük is kiskorú volt.

Degolladónak legalább hat gyereke született, és a vádak szerint közülük is többet szexuálisan zaklatott. XVI. Benedek pápa előbb még bíborosként, a Vatikán hittani kongregációjának vezetőjeként vizsgálatot rendelt el az ügyben, majd miután pápa lett, leváltotta Degolladót, és elrendelte, hogy életet hátralévő részét elvonultan, imádkozással és vezekléssel töltse, és semmilyen nyilvános feladatot ne vállaljon.

Ferenc pápa decemberben közölte, hogy eltörli a legmagasabb szintű titkosítást, amely eddig a kiskorúakkal szemben papok által elkövetett szexuális visszaélések, erőszak és pedopornográfia vatikáni és egyházmegyei jogi dokumentációjára vonatkozott. Korábban több alkalommal is volt szó arról, hogy a Vatikán eltussolja a papok szexuális zaklatásait

Rovatok