Index Vakbarát Hírportál

Olajfolt fenyegeti a galápagosi teknősöket

2019. december 23., hétfő 18:59

2500 liternyi olaj szivárgott a tengerbe a világörökségi területnek számító Galápagos-szigeteknél, írja az MTI. Az ecuadori kormány egyből sürgős intézkedéseket hozott a csendes-óceáni szigetcsoportot érintő veszély elhárítására.

Az olaj a legkeletebbi Galápagos-szigeten, San Cristóbal egyik mólójánál került a vízbe egy elsüllyedt hajó rakteréből. Az Orca nevű hajóra ugyanis egy daru dőlt rá, emiatt a legénység a tengerbe menekült, az olaj pedig kiszivárgott. Szerencsére csak egy ember sérült meg a balesetben – a természeti kár viszont ennél jóval nagyobb lehet. 

Maga San Cristóbal szigete is több állatfajnak ad otthont, mint például a tengeri oroszlánfókáknak vagy az óriás teknősöknek, írja a CNN. Az állatfajok élőhelye mellett pedig az idilli strandokat is ellepheti az olajfolt. A Galápagosi Nemzeti Park személyzete ezért

védőgátakat emelt a szennyezés terjedése ellen, az érintett területen pedig az olajat magába szívó anyagot szórt szét.

1978 óta szerepel a különleges élővilágú Galápagos-szigetcsoport a természeti világörökség UNESCO-listáján. A baleset helyszínének közelében van több madár költőhelye, valamint a tengeri gyíkok és teknősök élőhelye is. Ha odasodorják az áramlatok az olajfoltot, beleragadhat a madarak tolla, és veszélybe kerülhet a táplálékforrásuk is – közölte a WWF természetvédelmi szervezet.

Rovatok