Index Vakbarát Hírportál

Elhagyhatta a kórházat Fülöp herceg

2019. december 24., kedd 12:05

Távozott a kórházból kedden Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje. A 99. évében járó Fülöp herceg pénteken feküdt be a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházba, a Buckingham-palota tájékoztatása szerint elővigyázatossági okokból. Az udvar illetékese további részletek nélkül annyit árult el, hogy Fülöp egy régebben fennálló egészségi gond miatt, orvosa tanácsára vonult kórházba megfigyelés és kezelés céljából.

A palota szóvivője hangsúlyozta, hogy a herceget nem a mentők vitték be, autóval utazott a gyógyintézetbe a Norfolk megyei Sandringhamből, a királyi család kelet-angliai téli rezidenciájáról, és a kezelést már korábban tervbe vették.

Hivatalos bejelentés kedden sem hangzott el arról, hogy Fülöp milyen kezelést kapott a kórházban töltött négy nap alatt. A herceg a szokásos szűk körű biztonsági kísérettel, gépkocsin hajtatott el a kórháztól, és vélhetően visszautazott Sandringhambe, így jelen lehet a szerdán esedékes hagyományos karácsonyi ebéden.

Fülöp herceg kórházi tartózkodásának okáról valószínűleg nem is lesz részletes hivatalos beszámoló, mivel az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család tagjainak egészségi problémáiról.  A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

Rovatok