Index Vakbarát Hírportál

Házak tucatjait pusztította el egy tűzvész a chilei Valparaísóban

2019. december 25., szerda 14:50 | aznap frissítve

Legalább százhúsz ház semmisült meg a chilei Valparaíso városában szenteste tomboló, gyorsan terjedő erdőtüzekben. Sérültekről egyelőre nincs hír, de a városban szükséghelyzetet hirdettek, a polgármester pedig arról beszélt, hogy szándékos gyújtogatás okozhatta a tűzvészt – írja a BBC.

A tűz a Rocuant és a San Roque dombokat is érintette, és két szegénynegyedbe is átterjedt. A megfékezéséhez a város összes tűzoltóját riasztották, de a magas hőmérséklet és az erős szél jelentősen megnehezítették az oltást. A tűz térségében 90 ezer ember maradt áram nélkül, két iskolát pedig ideiglenes szállóvá alakítottak, hogy a tűz elől menekülőknek legyen hol meghúzniuk magukat.

Jorge Sharp, a város polgármestere szerint egyértelmű, hogy a tűzvész hátterében szándékos gyújtogatás állhat. Ezt alátámasztani látszik az a videó, melyen egy autó látható a tüzek kiindulópontja mellett, és az is, hogy több bejelentés érkezett a tűzvész kezdete előtt látott gyanús autókról. A helyi hatóságok jelenleg vizsgálódnak az ügyben.

Sebastián Piñera chilei elnök Twitteren sajnálatát fejezte ki mindenki iránt, akiket érint a tűz. Antonio Walker mezőgazdasági miniszter el is látogatott a helyszínre, ahol beismerte, hogy a tűzoltóknak egyelőre nem igazán sikerült megfékezniük a lángokat, amik már közel 120 hektárnyi füves területet pusztítottak el.

Rovatok